ЄС підтримує формулу миру, запропоновану Зеленським – заява саміту Україна – ЄС

Саміт Україна – ЄС відбувся у Києві 3 лютого
Фото: EPA
Євросоюз підтримав формулу миру, яку запропонував президент України Володимир Зеленський. Про це йдеться у заяві за підсумками саміту Україна ЄС, опублікованій 3 лютого на сайті Офісу президента.

"ЄС підтвердив свою готовність підтримати ініціативу України щодо справедливого миру, заснованого на повазі до суверенітету й територіальної цілісності України", – ідеться у заяві.

У ЄС зазначили, що на сьогодні Росія "не виявила жодної справжньої готовності до справедливого та сталого миру".

"Ми висловили підтримку формулі миру президента Зеленського і нашу прихильність активній співпраці з Україною над мирним планом із 10 пунктів. У зв'язку із цим ми підтримуємо ідею Саміту формули миру з метою початку її реалізації. Ми співпрацюватимемо разом для забезпечення якнайширшої міжнародної участі", – зазначили в документі.

У вечірньому відеозверненні 3 лютого Зеленський назвав підтримку Євросоюзом формули миру "вагомим дипломатичним здобутком".

"Ми робимо все, щоб агресія Росії стала самовбивчою для неї" ,– сказав він.

Саміт Україна – ЄС відбувся у Києві 3 лютого. Для участі в ньому в Україну прибули президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

Контекст:

15 листопада 2022 року під час виступу на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, до якої входить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної і продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Це зараз одне з ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули миру", – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій і правозахисних інституцій.