Європарламент дозволив біженцям не замінювати українські права на документ європейського зразка

Користуватися старим документом можна, поки діє тимчасовий захист
Фото: https: hsc.gov.ua
Європейський парламент ухвалив рішення, згідно з яким біженці, яким надали прихисток в ЄС від російської військової агресії і статус тимчасового захисту, зможуть і надалі користуватися українськими водійськими правами, не замінюючи їх на права ЄС, про це 7 липня повідомила пресслужба законодавчого органу.

Використовувати старий документ без перескладання іспиту на вміння керувати автомобілем можна, поки діє тимчасовий захист, ідеться в повідомленні.

У разі втрати чи крадіжки українського посвідчення адміністративні органи країни ЄС зможуть видати нові європейські права. У цьому випадку буде зроблено запит до українських органів влади, чи справді вказана особа має водійські права.

Біженцям з України, які працювали водіями автобусів чи вантажівок і хочуть працевлаштуватися у ЄС за тією самою спеціальністю, для підтвердження прав потрібно буде пройти короткий курс перенавчання.

Рішення парламентарів має затвердити Рада ЄС. Якщо це відбудеться, за п'ять днів після публікації воно набуде чинності.

Контекст:

14 червня пресслужба Головного сервісного центру МВС України повідомила, що українське посвідчення водія адаптовано до документів Європейського союзу. "Якщо ви хочете мати європейський документ, обмінюйте своє старе посвідчення в сервісних центрах МВС. Для обміну посвідчення водія необхідно надати: паспорт, копію ІПН, посвідчення водія", – додали у відомстві.