"Їм вистачить картоплі й огірків". Грібаускайте вважає, що санкції Заходу не змусять росіян скинути Путіна

Грібаускайте: Влада Путіна тримається не на підтримці людей, а на "силовиках" та інших фінансових структурах
Фото: EPA

Західні санкції не змусять народ Росії повалити президента Володимира Путіна, вважає колишня президентка Литви Даля Грібаускайте. Про це вона заявила 30 квітня під час дискусії в Інституті міжнародних відносин та політичних наук, повідомив портал Delfi.

На запитання, що має робити Захід, щоб уряд Путіна було повалено, Грібаускайте відповіла: "Мене таке питання обурює, це демонстрація західної наївності".

"Ми стикаємося із зовсім іншою цивілізацією. Його влада тримається не на підтримці людей, а на "силовиках" та інших фінансових структурах. Ніколи за наявності такої пропаганди, такої тоталітарної системи, такого переслідування люди зі страху не вийдуть на вулиці його скидати. Тому плекати ілюзії, ніби ми можемо якось впливати на думку, якось пропхати інформацію через цей бар'єр, неважливо, яку, їй ніхто не віритиме. Ми мислимо на західний манер, а вони на східний. Це зовсім інша цивілізація. Плекати ілюзії, ніби ми можемо якось вплинути, а люди на вулицях скинуть Путіна – цього в історії ніколи не було і не буде", заявила вона.

За словами політикині, західні санкції не змусять росіян передумати.

"Навпаки, західні санкції об'єднують людей проти Заходу. Повірте, я вечеряла з представниками Заходу і жартома сказала: "Їм для виживання вистачить картоплі, огірків і ще дечого". Цього вистачить, вони однаково боротимуться за нього. Ми, розпещені представники Заходу, думаємо, що їм бракуватиме якихось там західних шампунів чи ще чогось, то цього не буде. Вони виживуть і встоять перед будь-якими нашими санкціями", сказала Грібаускайте.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну країни Заходу ввели проти РФ кілька пакетів санкцій, а також стали масово відмовлятися від російських нафти та газу і шукати їм альтернативу.

Європейський союз 8 квітня ввів п'ятий пакет санкцій проти 216 фізосіб та 18 компаній, виробництво та технології яких пов'язані із вторгненням РФ в Україну. Зокрема, у списку опинилися дочки президента РФ Володимира Путіна, терористи "ДНР" та "ЛНР" і наближені до Путіна бізнесмени. США ввели новий пакет антиросійських санкцій 20 квітня.

Верховний представник ЄС Жозеп Боррель анонсував санкції Євросоюзу проти енергоресурсів із РФ. За словами глави МЗС Литви Габріелюса Ландсбергіса, шостий пакет санкцій ЄС проти Росії містить "пункт про нафту".