Кабмін України дозволив перевізникам скорочувати автобусні рейси, щоб їздити на прифронтові території

Раніше за самостійне скорочення маршруту перевізник міг дістати штраф, тому деяких маршрутів просто не виконували
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України дозволив автобусним перевізникам у прифронтових районах виконувати рейси в усіченому вигляді: якщо маршрут перетинає лінію фронту, власник автобуса має право скоротити його. Відповідну постанову №73 Кабмін ухвалив 27 січня.

"Тепер у перевізника буде можливість на власний розсуд скорочувати маршрут, якщо він перетинає лінію фронту, та обирати пункт призначення, до якого вони готові прямувати з пасажирами", – пояснило 31 січня Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Раніше для цього потрібно було обов'язково проводити нові конкурси. Унаслідок цього зараз в Україні сотні маршрутів, які не можуть повністю виконати перевізники, а в разі самовільного скорочення маршруту перевізник міг дістати штраф.

"Ми спростили ці правила з кількох причин – люди мають право пересуватися країною, замість сидіти у транспортній ізоляції. Перевізники мають право працювати замість воювати з бюрократією. Це рішення точно допоможе зберегти галузь. Зміни до постанови №176 були потрібні, щоб перевізники легально могли скоротити кілька сотень маршрутів і не йти на нові конкурси", – заявив віцепрем'єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Ці нововведення стосуються лише маршрутів, які частково проходять тимчасово окупованими територіями, і вони діятимуть лише на період воєнного стану, уточнив Кубраков.

Контекст:

Російські окупанти зараз контролюють частину територій Херсонської, Миколаївської (Кінбурнська коса), Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей, а також АР Крим.

За оцінками міноборони Великобританії станом на кінець 2022 року, під контролем Росії залишається 18% території України, ЗСУ деокупували 54% захопленої з минулого лютого території.

До повномасштабного вторгнення площа українських земель, захоплених Росією, становила 44 тис. км&³2;, або 7% від усієї території країни, заявляв колишній президент України Петро Порошенко.