Кабмін України на час війни скасував аукціони у Prozorro через вимкнення світла

Електронні аукціони скасували через вимкнення світла
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України скасував аукціони в Prozorro на час воєнного стану. Про це 3 січня повідомила пресслужба Міністерства економіки України.

Це роблять тому, що через постійні обстріли Росією об'єктів енергетичної інфраструктури України не всі учасники торгів у системі електронних закупівель Prozorro мають змогу брати участь в електронних аукціонах, пояснили в міністерстві.

Закупівлі через аукціони в системі Prozorro скасують до кінця воєнного стану й протягом 90 днів із дня його припинення.

"Як відповідь на блекаути ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені у Prozorro, будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції. В умовах відключення живлення та інтернету не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні. У той самий час рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. Ми повернемо аукціони, як тільки ситуація стабілізується", заявила перша віцепрем'єр-міністерка міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Контекст:

2022 року від початку війни на Prozorro провели 94 тис. тендерів на 120 млрд грн. Учасниками закупівель стало понад 23 тис. підприємств. Як зазначили у пресслужбі Мінекономіки, різниця між загальною сумою, яку державні замовники планували витратити на свої закупівлі, та сумою, за якою уклали контракти завдяки тендерним процедурам, становить 6 млрд грн.