Кабмін України затвердив перелік підземних споруд для обладнання сховищ нафти, газу й інших ресурсів

Шмигаль: Рішення дасть змогу нам облаштувати й підтримувати у належному стані надійні сховища, недосяжні для ворога й інших загроз
Фото: kmu.gov.ua
Кабмін України затвердив перелік підземних споруд, де зберігатимуть нафту, газ та інші матеріали. На цьому наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 26 травня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

За словами прем'єр-міністра, одне зі стратегічних завдань уряду – максимальне накопичення й ефективне збереження резервів як у воєнний час, так і в довготривалій перспективі.

"Зокрема енергетичних ресурсів. Сьогодні затверджуємо перелік підземних споруд, де зберігатимуться акумульовані нафта, газ, інші речовини й матеріали. Це дасть змогу нам облаштувати й підтримувати в належному стані надійні сховища, недосяжні для ворога й інших загроз", – сказав він.

Як повідомила пресслужба уряду, Кабмін затвердив перелік підземних споруд, не пов'язаних із видобутком корисних копалин.

У Кабміні зазначили, що досі в Україні не було вичерпного переліку таких споруд, тому виникало "широке поле для маніпуляцій з боку недобросовісних підприємств і трактування норм на власний розсуд".

"Україна на шляху до ЄС прагне побудувати прозору європейську модель сталого користування надрами. Саме на це спрямована розпочата реформа. Сьогодні уряд вдосконалює правове поле та усуває прогалини. Ми прибираємо можливості для зловживань і водночас формуємо прості й зрозумілі правила роботи для всіх. Ми створюємо умови для рівного доступу до сфери та встановлюємо запобіжники, щоб така діяльність не створювала ризиків для людей і не завдавала шкоди довкіллю", – заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Контекст:

1 грудня Верховна Рада ухвалила закон №2805-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері користування надрами". У Кабміні зазначили, що документ спрямований на дерегуляцію та осучаснення правил роботи у секторі.