Кабмін України запропонував ввести санкції проти шести фізичних та 10 юридичних осіб, причетних до російської пропаганди

Рішення про застосування санкцій спрямовано на "захист національних інтересів" України, зазначили в Кабміні
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України схвалив пропозицію двох міністерств – із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і культури та інформаційної політики – застосувати персональні спеціальні економічні й інші санкції строком на три роки проти шести фізичних та 10 юридичних осіб, причетних до російської пропаганди. Про це 9 червня поінформував пресцентр уряду.

Протягом трьох днів Кабмін має внести пропозицію про введення обмежувальних заходів на розгляд Ради національної безпеки і оборони України (РНБО).

У повідомленні вказано, що осіб зі списку санкцій Кабміну зареєстровано у восьми країнах.

Серед обмежень – блокування користування майном в Україні, здійснення транзиту ресурсів, польотів і перевезень у країні, виведення капіталів за межі України.

"Крім того, [пакет санкцій] зупинить виконання економічних і фінансових зобов'язань, припинить надання телекомунікаційних послуг і заблокує можливість використання телекомунікаційних мереж загального користування, а також унеможливить передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності, використання відповідних інтернет-ресурсів на території України", – ідеться в повідомленні на сайті Кабміну.

В уряді додали, що рішення про застосування санкцій "спрямоване на захист національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України".

Контекст:

Доступ до деяких російських і сепаратистських ресурсів в Україні обмежено з травня 2017 року відповідно до указу президента, яким тодішній глава держави Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти російських і українських фізичних осіб та компаній.

Санкції проти низки російських вебресурсів і програмних продуктів продовжували востаннє в Україні 15 травня минулого року на 12 місяців. Президент України Володимир Зеленський робив це за пропозицією СБУ.

24 березня глава держави ввів санкції проти 23 громадян РФ і десятків юридичних осіб, серед них "РИА Новости", ТАСС і Lenta.ru.

21 травня своїм указом №203/2021 затвердив рішення РНБО про санкції, ухвалене 14 травня. Згідно з додатками до указу, у двох санкційних списках – 674 фізичні особи та 138 юридичних. Серед компаній, проти яких застосували обмеження, – WebMoney, "Лаборатория Касперского", "Яндекс", низка російських ЗМІ (зокрема канал НТВ, "Первый канал", ТНТ, РЕН ТВ).