Катування ув'язнених струмом та вбивства українських силовиків. СБУ опублікувала відео свідчень екскерівника в'язниці "Ізоляція"

Куликовського відправили під варту до 7 січня
Фото: Гюндуз Мамедов/Gyunduz Mamedov / Twitter
Колишній керівник підпільної в'язниці бойовиків "Ізоляція" Денис Куликовський дав свідчення СБУ. Відомство опублікувало відео свідчень на своєму YouTube.

Куликовський розповів, що завод "Ізоляція" бойовики захопили у травні 2015 року. На заводі бойовики дислокувалися до жовтня.

Сам Куликовський каже, що був "інспектором охорони "Ізоляції" до грудня 2014 року, а потім –  начальником в'язниці.

"Моєю роллю було витягнути правдиві свідчення. І надалі під час кожного допиту завжди були співробітники ФСБ, "МДБ", також я і лікар завжди був, щоб якщо людині стане зле, він її відкачав", – каже ексбойовик.

До затриманих, які не йшли на співпрацю, застосовували тортури, уточнює Куликовський.

"А саме: "тапік", він же телефонний апарат, прив'язували або до пальців ніг, або "Док", який це все робив, він же Симонов Станіслав, він прив'язував до геніталій... Людей садили або в одиночну камеру, де немає туалету, нічого, потім не виводили їх у туалет, давали пляшку. Або за наказом Євдокимова Василя Вікторовича, він же "Ленін", мені віддавали наказ поставити людину на добу, щоб вона стояла, ні годувати, ні напувати, щоб лише дала свідчення", – розповів він.

"Ізоляцією" Куликовський керував до липня 2015 року. Після цього у нього, за його словами, стався конфлікт на відпочинку з військовослужбовцем охорони "Ізоляції". Унаслідок конфлікту охоронець загинув.

До січня 2018 року Куликовський працював в "Ізоляції", але вже не очолював в'язницю, а займався "оперативною діяльністю, вибиванням свідчень".

Також він повідомив, що вбивство співробітника СБУ Олександра Хараберюша готували в "Ізоляції".

"Коли висадили в повітря Хараберюша, співробітника СБУ, це все готували на території "Ізоляції". Там стояв Land Cruiser Prado зеленого кольору, він був поламаним. І вони приїжджали в масках і одного співробітника, який працює наразі в "Центрі спеціальних операцій міністерства держбезпеки "ДНР", навчали прикріплювати до днища автомобіля вибуховий пристрій", – каже він.

Також, за його словами, співробітники "Ізоляції" були причетними до вбивства начальника спецпризначення розвідки Максима Шаповала

Відео: Служба безпеки України / YouTube

Контекст:

"Ізоляція" – незаконна в'язниця окупантів на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку. З 2010 року там працював однойменний артфонд, але у червні 2014-го його захопили бойовики, зруйнувавши витвори мистецтва, зазначало "Радіо Свобода". Люди, яких утримували в "Ізоляції", повідомляли про тортури, убивства і сексуальне насильство у в'язниці. Серед в'язнів цієї в'язниці були український журналіст Станіслав Асєєв та професор Ігор Козловський.

9 листопада міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив, що поліцейські встановили 45 злочинців, які катували українських полонених в "Ізоляції". Виконувач обов'язків начальника Головного управління Нацполіції в Донецькій області Артем Кисько розповів, що встановлено особи 166 осіб, яких утримували в "Ізоляції", серед них двоє журналістів, співробітники прикордонної служби, міграційної служби, СБУ, а також Збройних сил України.

У вересні 2021 року стосовно восьми військових злочинців матеріали передали до суду для заочного засудження.

9 листопада колишній політв'язень Станіслав Асєєв повідомив про затримання у Києві Куликовського. Пізніше СБУ підтвердила затримання екскерівника "Ізоляції". Його підозрюють у торгівлі людьми, створенні терористичної групи, створенні не передбачених законом воєнізованих формувань та порушенні законів та звичаїв війни.

10 листопада Куликовського відправили під варту до 7 січня.