Кент відвідав район проведення ООС і запевнив у підтримці України з боку США

Кент обговорив із представниками ООC протидію агресії РФ
Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook
15 липня делегація посольства Сполучених Штатів в Україні на чолі з тимчасовим повіреним у справах США в Києві Джорджем Кентом відвідала район проведення операції Об'єднаних сил (ООС). Про це повідомив пресцентр ООС у Facebook.

Під час візиту на Донбас Кент підкреслив, що США і далі підтримуватимуть Україну "в прагненнях захистити свою територіальну цілісність і незалежність", зокрема "надаючи необхідну матеріально-технічну допомогу".

Дипломат розповів, що у Вашингтоні "постійно й уважно" спостерігають за ситуацією на Донбасі та залишаються надійним партнером України.

Як написало посольство США у Twitter, Кент обговорив із представниками ООС "протидію агресії РФ", а також питання, що Сполучені Штати можуть зробити на підтримку територіальної цілісності України.

"США закликають РФ виконати мінські зобов'язання, вивести свої сили, звільнити всіх несправедливо утримуваних громадян", – ідеться в повідомленні.

Диппредставництво США зауважило в соцмережі, що у Краматорську (Донецька область) спеціальна моніторингова місія (СММ) Організації з безпеки та співпраці у Європі (ОБСЄ) поінформувала Кента "про вплив конфлікту на Донбасі на цивільне населення і перешкоди для здійснення її важливої роботи". У посольстві США закликали РФ надати СММ свободу пересування по всій території України.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі (ТКГ, Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

22 липня 2020 року ТКГ погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.