Керівництво "Азову", Пташка, Орест та інші. Повний список 215 звільнених

215 полонених українських військових було звільнено 21 вересня
Фото: STERNENKO / Telegram, МВС України / Facebook, kztsky / Instagram, ssu.gov.ua

Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими опублікував повний список українців, яких вдалося повернути з російського полону через обмін 21 вересня.

Серед звільнених українських воїнів: Денис Прокопенко (Редіс) – Герой України, командир окремого загону спеціального призначення Національної гвардії "Азов", Сергій Волинський (Волина) – в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар (Калина) – заступник командира "Азову" із роботи з особовим складом, Денис Шлега – командир 12-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії.

Усі вони до кінця війни залишаться в Туреччині під захистом турецького президента Реджепа Ердогана.

  Фото: МВС України / Facebook

Також звільнено Героїв України Євгена Бову (командир 1-го окремого батальйону морської піхоти) та Лева Пашка (командир роти "Азову").

Євген Бова (праворуч). Фото: dumskaya.net

З полону повернувся боєць "Азову", фотограф Дмитро Козацький, відомий фотографіями з "Азовсталі". За свої знімки він здобув спеціальну нагороду польської премії Grand Press Foundation.

Козацький до російського полону. Фото: kztsky / Instagram

Фото з ним після визволення опублікувала його сестра Дар'я Юрченко.

Додому також повернулася 21-річна парамедикиня Катерина Поліщук (Пташка). Вона стала відомою навесні цього року, коли в соцмережах з'явилося відео з її участю, зняте в підвалах "Азовсталі".

Фото: ssu.gov.ua

Звільнено і наймолодшого захисника Маріуполя – 19-річного парамедика Назарія Гринцевича (Грінка), повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

З полону повернувся Олександр Кравцов (Ведмідь) – боєць ЗСУ, який згодом воював у добровольчому формуванні "Українська добровольча армія", де очолював диверсійно-штурмову групу "Ведмеді". Російські пропагандисти в липні публікували відео з ним – на ньому боєць відчутно заїкався, хоча до полону проблем із мовленням у нього не було. 

Кравцов у російському полоні. Скріншот: As Max / YouTube

Після звільнення Ведмедя його дружина опублікувала відео їхньої зустрічі. 

У межах обміну з полону повернули голову патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна (Кіт). Він переселенець із окупованого Донецька та учасник АТО, захищав донецький аеропорт у складі добровольчого корпусу "Правий сектор". Його нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Також звільнено Іллю Самойленка – офіцера управління розвідки "Азову". Саме він під час блокади Маріуполя розповідав новини з катакомб і виходив на онлайн-пресконференції з журналістами. 2017 року він втратив у бойових діях ліву руку та праве око.

Скріншот: hromadske / YouTube

Загалом 124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 – до рядового та сержантського складу. Повний список звільнених:

Контекст:

21 вересня стало відомо про звільнення з російського полону 215 українців, із них 108 – азовці. Росії передали 55 російських військових і підозрюваного в держзраді народного депутата України, кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Це найбільший обмін полоненими між Україною і Росією з 24 лютого.