"Це енергетичний аналог ядерної зброї". Клімкін вважає, що ЄС не відмовиться від ідеї обмежити ціну на газ із РФ

Шантажувати себе Росії енергоресурсами Європа не дасть, вважає Клімкін
Фото: depositphotos

Європейський союз не відмовиться від намірів обмежити ціну на газ. Таку думку колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив в інтерв'ю "Обозревателю", яке вийшло 12 вересня.

"Фактично йдеться про те, щоб узагалі зламати залежність і монополію Росії на будь-яких енергетичних ринках. Це вже такий енергетичний аналог ядерної зброї. Тому 100%, що не буде намагання з’їхати. Навпаки, я відчуваю настрої в ЄС, що на підняття ставок і на хамську поведінку, коли вони кажуть: "У нас мастило з турбіни тече", буде підняття ставок", – заявив Клімкін.

Він зазначив, що успіхи ЗСУ на півдні і сході України дуже сильно впливають і на економічний фронт.

"Ситуація на фронтах впливає на впевненість європейців й американців, упливає на загальний тиск на Росію. Більша частина еліт у Росії зрозуміла, що це дорога в нікуди, що санкції не будуть зніматися доти, доки не буде деокупації", – вважає Клімкін.

За його словами, ніхто у світі вже не вважатиме Росію надійним постачальником.

"Зараз у Кремлі грають на максимальне підвищення цін, сподіваючись, що люди будуть обурюватися, отримуючи рахунки, когось будуть звільняти тощо. Але цього не буде. Європейські уряди вже вийшли зі спеціальними пакетами. Наприклад, у Німеччині є пакет на €65 млрд. Нова прем’єрка Великобританії працює над новим пакетом. Фактично всі працюють над тим, щоб допомогти людям і бізнесу пройти шантаж Москви. Ніхто просто так шантажувати себе не дасть. Це 100%", – упевнений Клімкін.

Контекст:

Після вторгнення РФ в Україну 24 лютого країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти й газу та шукати їм альтернативу.

5 вересня газета Financial Times повідомила, що Єврокомісія підготувала два ймовірні варіанти обмеження цін на газ із Росії. Згідно з проєктом, розглядають можливість обмежити ціну на весь імпорт із РФ або для певних країн (залежно від ступеня їхньої енергетичної незалежності).

У відповідь на енергетичний шантаж Росії Європейський союз планує протягом шести-семи місяців позбавитися залежності від російських копалин. Про це 8 вересня на пресконференції заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Міністри фінансів "Групи семи" G7 узгодили механізм обмеження цін на російську нафту. Про це йдеться у спільній заяві міністрів за підсумками зустрічі в Берліні, опублікованій 2 вересня. У заяві йдеться, що послуги з перевезення або продажу нафтопродуктів із Росії дозволять лише в тому разі, якщо нафту й нафтопродукти купуватимуть за ціною або нижчою від ціни ("цінова стеля"), визначеної широкою коаліцією країн, які дотримуються і впроваджують граничну ціну.