Клірика УПЦ МП, який передавав окупантам інформацію про оборону Сумської області, засудили до 15 років

Священника затримали за передавання інформації окупантам
Фото: ssu.gov.ua

Реальний строк ув’язнення дістав настоятель храму Української православної церкви Московського патріархату, який входив до агентурного апарату російської ФСБ і збирав розвіддані про систему оборони Сумської області. Про це повідомляє Служба безпеки України 25 жовтня.

Контррозвідка СБУ затримала російського агента в березні цього року під час спроби передання розвідінформації до ФСБ, ідеться в повідомленні. Як установило слідство, клірика дистанційно завербували після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ. Насамперед ворога цікавили геолокації підрозділів ЗСУ й установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював, зокрема під час спілкування з парафіянинами церкви, повідомила СБУ.

Для збирання розвідувальних відомостей, за даними слідства, він намагався "втемну" використовувати місцевих жителів, у яких випитував інформацію під виглядом побутових розмов. Також він фіксував локації українських захисників, коли їздив територією прикордонного регіону.

Одержану розвідінформацію російський агент передавав своєму куратору з ФСБ через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення й медіафайли об’єктів із прив’язкою до місцевості, вказано в повідомленні.

Під час обшуків за адресою проживання клірика й у храмі виявлено мобільні телефони, якими він спілкувався з агресором, а також прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і призначив йому 15 років позбавлення волі.

Контекст:

За даними Офісу генерального прокурора України, від початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 16 299 злочинів проти національної безпеки, зокрема 2804 – державна зрада.