21-річний окупант із Якутська: Коли нас узяли в полон, до нас ставилися краще, ніж у Росії наші командири

Полонений: Нас годували такою брехнею. Усе, що нам розповідали, виявилося маячнею
Скріншот: Служба безпеки України / Facebook
21-річний російський контрактник із Якутська, який потрапив у полон, розповів, що підрозділ, у якому він служив, заїхав до України з території окупованого Криму. Відео розповіді 29 березня у Facebook опублікувала Служба безпеки України.

"Ми заїхали на територію України, я бачив багато розбитої техніки. Після того, як я побачив три трупи на кордоні, приблизно 50 одиниць техніки розбитої, і понтони, і "Урали", і "КамАзи", я зрозумів, що це не спецоперація, а справжня війна... Ми проїжджали села, я бачив, як люди живуть. Ми стали в Новій Каховці. Ми хотіли розвернутися насправді. Ми хотіли поїхати, бо нам ця війна не потрібна була. Командир бригади сказав, що поїхати назад не вийде. Або нас свої ж солдати розстріляють", – розповів полонений.

За його словами, вранці 8 березня 14 солдатів підрозділи сіли в "КамАз" і висунулися у бік РФ.

"Коли нас узяли в полон, до нас ставилися краще, ніж у Росії наші командири. Нам казали, що тут живуть нацисти, що тут бандерівці бігають, чеченці, дудаєвці, але це все брехня. Нас годували такою брехнею. Усе, що нам розповідали, виявилося маячнею", – зазначив окупант.

Він додав, що полонених годують, їх ніхто не чіпає, не кричить на них.

"З нами розмовляють російською мовою. Якби мені випала можливість воювати за Україну, скласти присягу, перевезти свою сім'ю і залишитися тут жити, я із задоволенням погодився б", – наголосив чоловік.

Контекст:

У Службі безпеки України 22 березня окреслили середньостатистичний портрет російського окупанта.

"Він зазвичай має шкільну освіту, ходить в одних портянках три місяці підряд, а обов'язковий елемент його "раціону харчування" один літр горілки. Це не жарт і не перебільшення. Саме такі дані містяться у службових документах полонених загарбників, які знаходяться у розпорядженні СБУ", наголосив прессекретар СБУ Артем Дехтяренко.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого бойові втрати армії російських окупантів становлять приблизно 17,2 тис. осіб особового складу.