"Коли впаде Кримський міст – питання часу". Верещук закликала росіян покинути Крим

Верещук до росіян: Перебування в українському Криму для вас є небезпечним
Фото: Ірина Верещук / Telegram

Цивільних росіян, які незаконно перебувають у Криму, віцепрем'єр-міністерка України – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликає покинути півострів. Про це вона 28 вересня написала в Telegram. 

"Звертаюся до цивільних росіян, які незаконно перебувають на півострові. Перебування в українському Криму для вас є небезпечним. Їдьте. Не легковажте", – закликає посадовиця.

Вона зазначила, що "все неприємне трапляється раптом".

"На що розраховують багато тисяч росіян, які останніми роками незаконно заїхали в наш Крим... Коли впаде Кримський міст (це питання часу, це очевидно), коли буде перерізано сухопутний коридор, коли почнуться наземні бої на півострові, що вони робитимуть?" – написала вона.

Верещук додала, що швидко покинути півострів тисячам цивільних одразу не вдасться, оскільки відбуватимуться бої, а шляхи будуть перекриті.

23 вересня вона також закликала покинути Крим українців, щоб перечекати деокупацію.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

У вересні 2023 року сили оборони України здійснили кілька успішних атак на об'єкти окупантів у Криму й кораблі РФ у Чорному морі.

Зокрема, 22 вересня було завдано ракетного удару по штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Російське військове командування підтвердило удар, офіційно визнавши зниклим безвісти одного російського військовослужбовця. У соцмережі опублікували відео моменту прильоту ракети по штабу ЧФ РФ у Севастополі. З нього випливає, що влучань було кілька.

У військовій розвідці України спочатку повідомили, що внаслідок атаки на штаб флоту загинуло щонайменше дев'ятеро осіб, іще 16 дістали поранення. Потім Сили спеціальних операцій ЗСУ уточнили, що загиблих – 34, а поранених – 105

Ситуація для російських окупантів у тимчасово захопленому Криму значно погіршилася, зазначив 27 вересня представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк.