Командувач Сил оборони Естонії побував в Україні та зустрівся із Залужним

Герем зазначив, що дії України у війні з Росією – це "неоціненний досвід для країн НАТО"
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Відбувся офіційний візит до України делегації Сил оборони Естонської Республіки на чолі з командувачем Сил оборони Естонії Мартіном Геремом. Про це 16 липня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, дати візиту не уточнюють.

Залужний підкреслив, що приїзд Герема у цей складний для України час – свідчення системної підтримки та солідарності у війні проти РФ.

"Я ціную залученість і допомогу Естонії, дієву підтримку військових, високий рівень нашого військового співробітництва, а також гостинність, із якою естонці прийняли біженців з України", – сказав Залужний під час зустрічі з колегою.

Під час візиту делегацію Сил оборони Естонії ознайомили з безпековою ситуацією в Україні, складом та чисельністю угруповань РФ як на тимчасово окупованих територіях України, так і в РФ уздовж державного кордону України "та території суміжних держав", розповіли про дії й напрямки зосередження росіян, їхні втрати в особовому складі й техніці, виявлені факти порушення окупантами правил ведення війни і злочинів проти людяності.

Окрім того, українські та естонські військові обговорили ймовірні дії росіян у майбутньому, безпекову ситуацію на українсько-білоруському кордоні, тенденції розвитку військово-стратегічної ситуації у Східній Європі та Чорноморсько-Азовському регіоні.

Делегація Сил оборони Естонії відвідала місця скоєння воєнних злочинів російськими окупантами у Чернігівській та Київській областях, зокрема Гостомель, Бородянку, територію запеклих боїв біля селища Мощун.

"Генерал-лейтенант Мартін Герем зазначив, що приклад боротьби України у війні з Росією – це неоціненний досвід для країн НАТО. Естонія ж – одна з держав, яка повсякчас підтримувала Україну та її військо, зокрема допомагала з професійною підготовкою особового складу",– ідеться у повідомленні.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Естонія надала Україні військову допомогу обсягом як третина її оборонного бюджету, повідомив президент країни Алар Каріс 13 квітня під час візиту до Києва.

Вона першою у світі визнала геноцидом дії Росії в Україні, прийняла, за даними ООН, майже 46 тис. українців-біженців та висловила готовність допомогти Україні у відновленні Житомирської області після війни.