Комітет Сенату США схвалив резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу

Наразі резолюцію можуть винести на розгляд Сенату США
Фото: depositphotos.com
Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив резолюцію щодо визнання дій РФ проти України геноцидом. Про це 7 грудня повідомила українська служба "Голосу Америки".

Тепер документ можуть винести на розгляд Сенату, проте дати голосування поки що не визначено.

У пресцентрі співавтора резолюції, сенатора Джима Ріша "Голосу Америки" повідомили, що це залежить від лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера.

У проєкті резолюції зазначено, що Сенат "засуджує Російську Федерацію за вчинення актів геноциду проти українського народу", а також закликає США спільно з НАТО та Євросоюзом підтримати уряд України "для запобігання подальшим актам російського геноциду проти українського народу".

Також у проєкті йдеться, що Сенат "підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів та військовослужбовців до відповідальності за агресивну війну, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид".

Контекст:

Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

Офіс генпрокурора України розслідує кримінальне провадження про геноцид Росії проти українців.

Американський історик і філософ, професор Єльського університету Тімоті Снайдер заявив 21 жовтня, що Росія та її президент Володимир Путін ведуть політику, яка базується на геноциді, зокрема щодо України й українців.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк заявив під час засідання постійної ради ОБСЄ 28 жовтня, що дії Росії у війні проти України підпадають під визначення геноциду.