Контррозвідка СБУ викрила двох бойовиків, які катували українських військовослужбовців

За відомостями СБУ, зловмисники переховуються від українських правоохоронних органів на території ОРДЛО
Фото: depositphotos.com

Контррозвідники Служби безпеки України викрили двох бойовиків терористичної організації "ДНР", яких підозрюють у порушенні законів і звичаїв війни. Про це 5 липня повідомляє пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, зловмисники чинили збройний опір силам АТО/ООС і причетні до тортур українських військовослужбовців.

Встановлено, що двоє жителів Донецької області 2014 року приєдналися до незаконних збройних формувань. Перебуваючи на "посадах" командирів підрозділу так званого батальйону "Восток", вони брали активну участь у боях біля селищ Пантелеймонівка і Бетманово Донецької області.

За даними слідства, бойовики жорстоко поводилися з полоненими, застосовували до них фізичний та психологічний тиск, а також не надавали медичної допомоги пораненим.

За відомостями СБУ, зараз зловмисники переховуються від українських правоохоронних органів на території ОРДЛО.

Слідчі СБУ заочно повідомили їх про підозри за ч. 2 ст. 110 (замах на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації), ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) та ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. людей.