Кравчук назвав "місце, яке болить" у Путіна в переговорах стосовно Донбасу

Кравчук (на фото): Є можливість обійти Путіна
Фото: leonid-kravchuk.com.ua
Президент Росії Володимир Путін брав на себе зобов'язання в межах нормандського формату, тому мусить відповідати за них. Таку думку висловив 2 травня в ефірі телеканала "Україна 24" перший президент України, голова української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук.

"Він каже: "Я не буду обговорювати питання Донбасу, а тільки двосторонні відносини [України та РФ]". Ні, тут не ставиться питання про обговорення Донбасу, ставиться питання про виконання нормандського формату, який підписував сам Путін. Є можливість сьогодні обійти Путіна в його намірах обіграти Україну", – сказав Кравчук.

За словами першого президента України, якби він зараз був главою держави, він хотів би зустрітися з главою Кремля й особисто почути від Путіна відповідь на "єдине питання".

"Є нормандський формат, у цьому форматі Путін, і узгоджуються з ним усі домовленості, які там приймаються. І коли б на порядку денному я поставив питання про виконання домовленостей нормандського формату – а це перш за все означає домовленості по Донбасу, – то я хотів би почути, а що скаже Путін, бо вчора він погодився з тим, що є такий формат, і приймає обов'язкове рішення – і він що, відмовляється від того, що сам запропонував? Отут уже є момент взяти Путіна за місце, яке болить", – вважає Кравчук.

Він підкреслив, що важливо знати, як російський президент "буде пояснювати це народу".

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, протягом конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

У своєму зверненні, опублікованому 20 квітня 2021 року, президент України Володимир Зеленський запропонував Путіну зустрітися "в будь-якій точці Донбасу, де йде війна".

Путін відповів главі Української держави за два дні й запропонував зустрітися в Москві. Глава Кремля говорив, що готовий до переговорів про двосторонні відносини. Для "обговорення проблем Донбасу" керівництво України має зустрічатися з ватажками "ЛНР" і "ДНР", а "вже потім обговорювати їх із представниками третіх країн", заявляв він.

Представники української делегації у ТКГ вважають, що президенту України не потрібно їхати на переговори до Москви. До Києва запрошувати Путіна некоректно, заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

У виданому 26 квітня інтерв'ю Financial Times Зеленський заявив, що готовий до зустрічі з Путіним, підкресливши, що його "турбує не місце проведення, а зміст зустрічі". Він доручив Єрмаку розпочати підготовку до зустрічі.

28 квітня спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що наразі невідомо, чи зможе Путін зустрітися із Зеленським де-небудь, крім Москви.

Єдина зустріч Путіна і Зеленського на найвищому рівні відбулася у грудні 2019 року в Парижі на саміті лідерів країн нормандського формату.