Кравчук заявив, що план стосовно завершення війни на Донбасі має підписати Росія

Бойові дії на Донбасі відбуваються між ЗСУ та російською армією
Фото: ЕРА
План мирного завершення війни на Донбасі, запропонований Францією та Німеччиною, наразі є пропозицією. Під ним має поставити підпис Росія, заявив голова української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук.

Росія має затвердити пропозиції щодо мирного плану завершення війни на Донбасі, які їй надсилають. Про це повідомив голова української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук у коментарі "5 каналу" 12 березня.

За його словами, такі пропозиції вже спрямували у РФ для затвердження.

"План розроблений Німеччиною, Францією, доопрацьований Україною. І зараз знаходиться на вивченні в Росії. Тобто плану нема. Він є пропозицією. Щоб план був, під ним повинна поставити підпис Росія. Тому що війна у нас не з Францією і не з Німеччиною, а з Росією", – пояснив Кравчук.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак 9 березня повідомив, що є конкретний план мирного завершення війни на Донбасі, запропонований Францією та Німеччиною і доопрацьований Україною, він "на столі", і сторони чекають на відповідь Росії. Єрмак додав, що несхвалення цього плану Росією означатиме, що Кремль не хоче припинення війни і відновлення миру на Донбасі.

У МЗС РФ заявили, що "вперше чують" про такий план.

Представник Донецька у ТКГ Сергій Гармаш говорив, що Росія на початковому етапі розробленняи цих пропозицій заявила про неможливість "Нормандської четвірки" втручатися у справи України.

У 2014 році Росія окупувала Крим і розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.