Крим став для окупантів центром евакуації з України – Гуменюк

Росіяни масово виїжджають з окупованих частин України через Крим, повідомили в ОК "Південь"
Фото: depositphotos.com
Окупанти, очікуючи на майбутній контрнаступ, масово починають їхати на територію Росії. Про це розповіла представниця сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, який транслював канал "Рада" 18 травня.

"Навряд чи [Крим] для них центр оборони, скоріше, центр евакуації. Усе дуже схоже на те, що вони збирають речі й вивчають приказку "Чемодан, вокзал, Россия". Тому що те, що ми спостерігаємо, відбувається з окупаційною владою, точно вкладається в ці напрямки", – сказала вона.

За словами Гуменюк, росіяни вивозять із собою документацію. Це свідчить про те, що окупанти й колаборанти визнають, що покарання неминуче, і намагаються ретельно замести за собою сліди, сказала вона.

Контекст:

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов на початку січня сказав, що Україна навесні планує серйозний наступ.

Верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі Крістофер Каволі 26 квітня заявив, що українці наразі в добрій позиції і зможуть зробити "сюрприз". Він додав, що 98% обіцяної партнерами бойової техніки вже доправлено в Україну.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україна буде готова розпочати контрнаступ, "щойно отримає зброю, про яку домовилася з партнерами".

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Independent, опублікованому 7 травня, сказав, що коли почнеться контрнаступ ЗСУ, Росія буде в паніці.

Секретар РНБО України Олексій Данілов заявив 9 травня, що рішення про остаточний варіант контрнаступу ще не ухвалено.