Кулеба: Імовірність того, що Росію визнають державою-терористом, велика. Американці поки що опираються

Кулеба: У всьому світі статус держави-терориста – це ніби політичне тавро
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що ймовірність того, що Росію визнають державою-терористом, є великою. Про це він розповів в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Що довше триватиме війна, то більшою буде ймовірність. У всьому світі статус держави-терориста – це ніби політичне тавро. Але в одній країні світу статус держави – спонсора тероризму – це конкретні юридичні наслідки. Це Сполучені Штати Америки", – зазначив він.

Міністр додав, що зараз багато країн почали говорити про Росію як країну-терориста, проте це політичні оцінки.

"Ми зараз працюємо, і це завдання... Я вчора президенту надіслав повідомлення з одним результатом роботи. Він мені пише: "Краще нехай США визнають державою-терористом". Я говорю: "Так точно". Тобто він особисто контролює це питання і визначив його як пріоритет. Американці опираються поки що. Тому що для їхньої країни це матиме дуже серйозні наслідки для відносин із Росією", – наголосив Кулеба.

Кулеба: У вересні 2021-го у Держдепі нам із Єрмаком сказали: "Ну що, хлопці? Копайте траншеї". Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Українська влада неодноразово закликала Захід визнати Росію державою-терористом чи державою – спонсором тероризму.

28 липня Сенат США схвалив резолюцію, в якій закликав Держдепартамент визнати Росію державою – спонсором тероризму через її дії у Чечні, Грузії, Сирії та в Україні.

Таке визнання критично не вплине на санкції США проти Росії, оскільки майже всі обмеження, які накладають на країну – спонсора тероризму, вже введено. Однак цей статус передбачає для США запровадження санкцій і проти тих держав, які продовжують торгувати зі спонсором тероризму.

2 серпня офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія може розірвати дипломатичні відносини зі США, якщо Вашингтон оголосить РФ країною – спонсором тероризму.