Кулеба: Написання нових Мінських угод – дуже ризикований шлях, який не є способом вирішення проблем

Кулеба: Якщо ми будемо підходити до чинних Мінських домовленостей як до чогось висіченого в камені, тоді нічого нікуди не злетить
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба впевнений, що Мінські угоди можна виконати, якщо це погодиться зробити Росія.

Написання нових Мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі не вирішить проблеми. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", яке вийшло 28 жовтня.

"Коли ти вступаєш у перемовини щодо чогось нового замість чогось старого, ти маєш бути певен, що ти знаєш, як на фініші вийти на кращий для себе результат, а не на гірший. І про "Мінськ-1", і про "Мінськ-2" домовлялися під тиском ситуації на фронті. Зараз цього тиску немає. Відповідно, є два шляхи: або ми зосереджуємося на пошуку шляхів реалізації того, що є, або відкидаємо те, що є, і пишемо щось нове. Але тут є два моменти. По-перше, ризики втягування у щось нове набагато вищі. По-друге, щоб туди піти, потрібне бажання всіх сторін, а я не бачу поки що готовності країн нормандського формату йти в історію написання принципово нового "Мінська-3", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що в такому випадку потрібно зосередитися на виконанні "Мінська-2".

"Якщо ми будемо підходити до чинних Мінських домовленостей як до чогось висіченого в камені, тоді нічого нікуди не злетить, тому що реальність змінюється. Потрібно шукати рішення всередині наявних домовленостей. Написання нових домовленостей є дуже ризикованим шляхом і не є ефективним способом вирішення проблеми", – заявив міністр.

За словами Кулеби, проблема – не в тому, що написано в Мінських домовленостях, а в тому, що мета Росії – максимальне ослаблення України зсередини.

"І допоки ця ціль залишиться незмінною, можна мати "Мінськ-3, 4, 5, 6", але вони так само не будуть виконуватися. Тому разом із партнерами треба працювати з Росією для того, щоб скоригувати її ціль, і тоді все може запрацювати. Виконати другі Мінські домовленості насправді не так складно, якщо тільки Росія погодиться на те, щоб вони дійсно були виконані. Навіть питання кордону при бажанні можна вирішити, але для цього Росія має конструктивно до цього підходити", – сказав глава МЗС.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини про врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

5 вересня 2014 року ТКГ затвердила 12 пунктів Мінських угод.

12 лютого 2015 року за посередництва Німеччини і Франції було укладено другі Мінські угоди. Вони передбачають припинення вогню, відведення важких видів озброєння, моніторинг міжнародних спостерігачів, проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства, амністію учасникам конфлікту, звільнення і обмін полоненими, доступ гуманітарних місій для допомоги нужденним, повернення Україні контролю над кордоном, проведення в Україні конституційної реформи в частині децентралізації.