"Купа людей залишиться з папірцями". До Маріуполя масово завезли фальшиві долари – Андрющенко

У Маріуполі поширюють фальшиву валюту
Фото: pixabay.com
До окупованого Маріуполя Донецької області й району масово ввезли фальшиві долари США, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram 5 грудня. За його словами, це зробили кадировці.

"Минулого тижня в Маріуполь та частину Маріупольського району заїхало кілька рот кадировців із Новоазовська. У неділю вони поїхали назад у бік Росії. Вони поїхали, а фальшиві долари – ні. Враховуючи, що значна кількість "мінял" під їхнім контролем, з мережею розповсюдження проблем немає", – зазначив він.

За словами Андрющенка, фальшивки неспроста вкинули саме зараз. Перша причина в тому, що велика кількість маріупольців збирається або вже поїхала в самоевакуацію через жахливі умови життя. Більшість не має наміру зупинятися у Росії, тому люди купують валюту на останні гроші, але отримують фальшивки.

Друга причина в тому, що гроші починають міняти цивільні росіяни – за словами Андрющенка, вони хочуть конвертувати свої кошти в долари за вигідним курсом і привезти додому.

Третя причина, за словами радника мера, – колаборанти, особливо в районі, які також переводять награбовані на схемах окупантів гроші у валюту на випадок відступу російських військ.

"Підсумок – шалена кількість готівки на руках людей, які хочуть її перетворити на шалену кількість доларів у тих самих руках. Ось тут кадировський хід. Купа людей залишиться з папірцями. Шкода лише першу категорію. Хоча з іншого боку, про холодомор ми попереджали все літо. Прийшла відплата, звідки не чекали", – підсумував Андрющенко.

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби й обстрілювати. Із початку березня Маріуполь перебував у блокаді, з другої половини травня – у повній окупації.

До повномасштабного вторгнення в Маріуполі проживало 530 тис. осіб. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

Люди в Маріуполі не мають опалення й замерзають, а колабораційна влада нічого не робить, заявляла Маріупольська міська рада.