Латвія передасть Україні Stinger, гелікоптери, дрони та боєприпаси – міністр оборони

Мурнієце і Резніков зустрілися 17 січня
Фото: Oleksii Reznikov / Twitter
Міністр оборони України Олексій Резніков 17 січня в Києві зустрівся з міністеркою оборони Латвії Інарою Мурнієце. Про це він повідомив у Twitter.

"Був радий прийняти Інару Мурнієце в Києві під час її першого візиту як міністра оборони Латвії. Ми обговорили способи збільшення можливостей української армії. Ми вдячні Латвії за тверду відданість підтримці повної перемоги України над агресором. До зустрічі на "Рамштайні" (контактна група з питань оборони України. "ГОРДОН")", – написав він.

Мурнієце повідомила після зустрічі, що Латвія надасть Україні додаткову військову допомогу.

"Спасибі, Олексію Резніков, за зустріч у Києві. Латвія є сильним союзником України. Ми й далі підтримуватимемо українських військових зброєю і навчанням. Готуємо нову військову допомогу від Латвії, зокрема дрони, [ЗРК] Stinger, кулемети з боєприпасами, а також гелікоптери", – заявила вона.

Мурнієце завітала до України вперше від моменту призначення на посаду міністра.

Контекст:

Латвія витратила на допомогу Україні 0,93% свого ВВП, заявив президент Латвії Егілс Левітс. Латвія доправила в Україну зброю та особисте спорядження, безпілотні літальні апарати, сухі пайки, боєприпаси, протитанкову зброю і зенітні ракетні комплекси Stinger.

Сейм Латвії визнав російську агресію геноцидом українського народу, а Росію – державою, яка підтримує тероризм.

В інтерв'ю Bloomberg Левітс заявляв, що російське воєнне вторгнення в Україну має розглянути спеціальний трибунал незалежно від того, чи будуть на лаві підсудних президент РФ та інші політичні й військові лідери.