Лавров відмовляється від зустрічі глав МЗС у нормандському форматі – Резніков

Резніков: Поки що містер Лавров відмовляється від участі в засіданні. Мабуть, він дуже сильно зайнятий виборчими перегонами в Держдуму
Фото: Oleksii Reznikov / Facebook
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відмовляється від участі в переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі на рівні глав МЗС.

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив 28 липня в ефірі каналу "Україна 24".

"На сьогодні, наскільки мені відомо, була запропонована зустріч на рівні міністрів закордонних справ. Поки що міністр закордонних справ Росії – містер Лавров – відмовляється брати участь у такому засіданні. Мабуть, він дуже сильно зайнятий виборчими перегонами в Держдуму РФ", – сказав він.

За словами міністра, у цій ситуації в Києва є лише один важіль впливу на РФ – "принципова позиція партнерів України, у першу чергу Німеччини та Франції".

Контекст:

2014 року Росія окупувала Крим і почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі (ТКГ) у Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Востаннє саміт лідерів "Нормандської четвірки" проводили понад півтора року тому – 9 грудня 2019 року в Парижі. У його підсумковому комюніке написано, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково.

Планували, що наступний саміт відбудеться в березні – квітні 2020 року, однак цього не сталося.

12 липня після переговорів із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель президент України Володимир Зеленський закликав тиснути на Росію для проведення саміту лідерів "Нормандської четвірки". Він підкреслив, що зустріч відкладають через РФ.

Вибори в Держдуму призначено на 19 вересня. Лавров входить у першу п'ятірку передвиборчого списку "Единой России".