МАГАТЕ відправить місію на ЧАЕС, інформацію про опромінення російських військових поки що підтвердити не може

У МАГАТЕ ще не отримували даних від своїх систем моніторингу на ЧАЕС після окупації станції
Фото: iaea.org
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) готується відправити місію для надання допомоги й підтримки на Чорнобильській АЕС. Про це йдеться в заяві агентства 31 березня.

Повідомляють, що агентство проводить тісні консультації з українською владою щодо цього.

МАГАТЕ досі не отримувало дистанційного передання даних від своїх систем моніторингу, установлених на Чорнобильській АЕС, зазначили у пресслужбі.

У МАГАТЕ також повідомили, що не мають можливості підтвердити інформацію, що російські військові дістали високі дози радіації, перебуваючи в Чорнобильській зоні відчуження. "Агентство намагається знайти додаткову інформацію для проведення незалежної оцінки ситуації", – указано у пресрелізі.

Контекст:

Україна домагається усунення Росії з МАГАТЕ або, принаймні, зменшення її ролі там, повідомляла радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль. В Україні вважають, що "незаперечною підставою для цього є політика ядерного тероризму, яку проводять росіяни, захоплюючи українські АЕС".

Після початку повномасштабного вторгнення окупанти взяли під контроль Чорнобильську АЕС, яка не працює, та найбільшу у Європі Запорізьку АЕС.

29 березня за підсумками переговорів української та російської делегацій у міноборони РФ заявили, що Росія "вирішила скоротити військову активність" на київському та чернігівському напрямках. 31 березня окупанти покинули територію ЧАЕС і місто-супутник Славутич. Водночас вони захопили в полон військовослужбовців Національної гвардії, які охороняли станцію.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі 29–30 березня відвідав Україну та обговорив з українським урядом кроки, яких необхідно вжити для підтримання ядерної безпеки в Україні. Після цього він вирушив до Калінінграда для переговорів із російськими високопосадовцями. Планують, що він повернеться до штаб-квартири МАГАТЕ у Відні 1 квітня і проведе пресконференцію у другій половині дня.