Маляр прокоментувала необхідність додаткової мобілізації в Україні

Маляр зазначила, що у ЗСУ поки що вистачає людей, але мобілізація може активізуватися, якщо це буде продиктовано ситуацією на фронті
Фото: Ганна Маляр / Facebook
У разі потреби в Україні може відбутися нова хвиля мобілізації, проте зараз ситуація дає змогу обійтися без неї, заявила 8 листопада заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube телеканал "Рада".

Коментуючи ініціативу президента України Володимира Зеленського щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації, Маляр наголосила, що станом на сьогодні у ЗСУ вистачає особового складу, який уже було мобілізовано.

"У нас були із цього приводу заяви Генерального штабу [ЗСУ] про те, що станом на сьогодні вистачає тих людей, які мобілізовані. Можливо, що будуть додатково потрібні люди, а може, і не буде такого", – зауважила вона.

За словами заступниці міністра оборони, все залежить від ситуації на фронті, і можливі різні варіанти.

"Але ми всі маємо усвідомлювати, що у країні йде війна. Ми можемо припускати різні сценарії розвитку подій і ми з вами у принципі маємо бути готовими до розвитку всіх цих сценаріїв", заявила Маляр.

Зеленський 8 листопада запропонував Верховній Раді продовжити дію воєнного стану і строки загальної мобілізації. Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк припустив, що воєнний стан та мобілізацію продовжать до 19 лютого 2023 року.

Контекст:

Зеленський оголосив воєнний стан та загальну мобілізацію вранці 24 лютого, після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Рада продовжувала воєнний стан уже чотири рази: у березні та квітні – на місяць, у травні та серпні – на три. 15 серпня парламент продовжив воєнний стан до 21 листопада.

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, окрім особливих умов. 16 серпня президент у відповідь на петицію із закликом зняти заборону на виїзд чоловіків заявив, що це відбудеться лише після закінчення дії воєнного стану.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповідав у липні, що Україну захищає 1 млн осіб. У зв'язку з мобілізацією залучено до 700 тис. військових Збройних сил, до 90 тис. військовослужбовців Нацгвардії, приблизно 60 тис. прикордонників, майже 100 тис. співробітників Національної поліції, пояснював він.