Мамедов про війну на Донбасі: Росія говорить мовою пропаганди, видає свої злочини за українські

Мамедов вважає, що українським правоохоронцям варто серйозно поставитися до заяв РФ
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
Заява Росії про нібито "геноцид" населення Донбасу є пропагандою, заявив 18 лютого в коментарі ZN.UA колишній заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

16 лютого Слідчий комітет Росії оголосив, що на Донбасі нібито виявили п'ять стихійних масових поховань "з останками 295 цивільних осіб, які загинули внаслідок невибіркового обстрілу з боку українських озброєних формувань 2014 року".

Британський журналіст Олівер Керролл повідомив, що опубліковані фото – "із Луганська за жовтень 2014 року". За його словами, "це місця, де були поховані бідні люди похилого віку без родичів і, можливо, невідомі комбатанти".

"Росія говорить мовою пропаганди. Ми маємо відповідати ретельним розслідуванням кожного епізоду воєнного злочину та злочину проти людяності, скоєного Російською Федерацією", – прокоментував Мамедов.

Він наголосив, що українським правоохоронцям варто "дуже серйозно поставитися до звинувачень із боку РФ у бік України щодо "геноциду" мешканців Донбасу".

"Ми не можемо дозволити РФ видавати власні злочини за злочини української сторони. [...] Російська Федерація не вперше вдається до спроб маніпулювати фактами щодо геноциду та воєнних злочинів. Наприклад, РФ намагається формувати "правильне" сприйняття геноциду Сребрениці у Боснії і Герцеговині, проводячи круглі столи, виставки та обговорення", – заявив Мамедов.

Він вважає, що фіксація обстрілів бойовиками цивільної інфраструктури, використання ними заборонених методів та засобів ведення війни "допомагає юридично довести факт агресії Росії проти України".

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.