Мамедов: Відкрито кримінальне провадження за фактом використання заборонених протипіхотних мін бойовиками Росії на Донбасі

Заборонені міни ПОМ-2 неможливо знешкодити без вибуху, розповіли військові
Фото: Гюндуз Мамедов / Gyunduz Mamedov / Twitter
Українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом використання заборонених протипіхотних мін незаконними збройними формуваннями Росії. Про це повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов у Twitter.

"Україна реагує на кожне порушення міжнародного гуманітарного права", – написав він і додав фотографії забороненого озброєння.

На сайті Офісу генпрокурора додали, що розслідування за фактом застосування представниками незаконних збройних формувань РФ заборонених мін ПОМ-2 розпочато під процесуальним керівництвом Донецької обласної прокуратури.

Досудове розслідування встановило, що 13-го і 19 квітня 2021 року бойовики за допомогою безпілотного літального апарата скинули заборонені нормами міжнародного гуманітарного права міни біля контрольно-пропускного пункту "Майорське" і на території житлового сектору села Зайцеве Донецької області.

В Офісі генпрокурора підкреслили, що такі дії окупантів порушують протокол про заборону чи обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв, а також додатковий протокол до Женевських конвенцій щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

На сторінці операції Об'єднаних сил уточнили, що військовослужбовцям гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" вдалося вчасно виявити і знешкодити міни, ніхто не постраждав.

"Особливість мін ПОМ-2 полягає в тому, що їх неможливо знешкодити без вибуху. Міни встановлюються тільки засобами дистанційного мінування, а вибух заряду відбувається в момент спрацювання чутливих датчиків цілі, що несе особливу небезпеку для місцевого населення", – зазначили в повідомленні.

Окрім того, щоб приховати, що боєприпаси доправляють із РФ, бойовики затирають маркування, де вказано номер партії виробництва, завод і дату виготовлення боєприпасів, розповіли в ООС.

Про порушення з боку збройних формувань Російської Федерації Україна повідомила спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.