Матеріали про обстріл бойовиками Золотого на Донбасі буде передано до Міжнародного кримінального суду – ГПУ

Золоте обстріляли вранці 24 лютого
Фото: gp.gov.ua

Обстріл 24 лютого населеного пункту Золоте в Луганській області вели з не підконтрольного українській владі міста Первомайськ, зазначили в Генпрокуратурі України.

Матеріали про обстріл бойовиками населеного пункту Золоте в Луганській області, який відбувався 24 лютого, буде передано в Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Про це повідомила Генеральна прокуратура України (ГПУ).

"Здобуті докази порушення Російською Федерацією та її окупаційною адміністрацією норм міжнародного права буде передано до Міжнародного кримінального суду", – ідеться в повідомленні.

У ГПУ наголосили, що російсько-терористичні сили на Донбасі, прицільно обстрілявши вранці Золоте, порушили закони і звичаї війни, що й було задокументовано групою, яка складається зі співробітників Генпрокуратури, Нацполіції та СБУ.

"У ході огляду місця події вияввлено, що внаслідок артилерійського обстрілу зруйновано та пошкоджено шість житлових будинків, чотири господарські споруди та два транспортні засоби... Обстріл вівся снарядами калібру 152 мм із міста Первомайськ Луганської області (тимчасово окупована територія)", – зазначили у ГПУ.

Одночасно із Золотим уранці 24 лютого бойовики обстріляли в Луганській області населений пункт Новоолександрівка. "Міни російського виробництва розривалися прямо в будинках українців. Налякані люди ледве встигали ховатися від вибухів", – ідеться в повідомленні прес-центру штабу операції Об'єднаних сил.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Останнє, за підсумками переговорів у Мінську, почалося 29 грудня 2018 року.