"Матеуше, тобі ще прийдеться дзвонити партнерам". Зеленський подякував Моравецькому за лідерство під час створення "танкової коаліції"

Моравецький прибув із візитом до Києва у першу річницю повномасштабної війни РФ проти України
Фото: Mateusz Morawiecki / Twitter
Президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції в Києві з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким подякував Варшаві за надання Україні танків Leopard 2. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Зеленський розповів, що Польща першою серед країн "танкової коаліції" доправила в Україну свої танки Leopard.

"Польща стала одним із фундаторів "танкової коаліції" для України. Сьогодні ми можемо повідомити про перші такі танки з Польщі та про те, що перші – з Польщі. Це дуже важливо для нашої держави. Уже вони в Україні й посилюватимуть нашу оборону", – сказав він.

Моравецький – ініціатор створення коаліції, зазначив Зеленський і подякував йому за лідерство.

"Ми зробимо все, щоб цей новий танковий старт був потужним рухом. Я дякую усім нашим партнерам, які вже долучилися, або долучаться [до коаліції]. Тому, Матеуше, тобі прийдеться ще дзвонити нашим партнерам, щоб вони долучалися. Бо вони самостійно дуже повільно долучаються. Але це велика підтримка для України. Ще раз: я тобі вдячний", – додав він.

Президент Польщі Анджей Дуда 22 лютого говорив, що Leopard, які є у Польщі, готові до відправлення в Україну. 24 лютого стало відомо, що перші танки з Польщі прибули до України.

Моравецький на пресконференції розповів, що у першій партії танків, доправлених в Україну, чотири Leopard 2.

"Це танки, які захищатимуть вас на полі бою і будуть ефективними. Ми передамо незабаром наступні", повідомив він і закликав європейських партнерів наслідувати приклад Польщі.

Контекст:

Моравецький прибув із візитом до Києва у першу річницю повномасштабної війни РФ проти України. Разом із Зеленським він відвідав українських військових у госпіталі.