Мер Мелітополя Федоров звільнений із російського полону – Офіс президента

Україна провела спецоперацію зі звільнення Федорова, повідомили в ОП
Фото: ria-m.tv (архів)
Мер Мелітополя Запорізької області Іван Федоров, якого майже тиждень тому захопили російські окупанти, – на волі. Про це заявив у Telegram глава Офісу президента Андрій Єрмак.

"Мер Мелітополя Іван Федоров звільнений із російського полону", – написав Єрмак.

Заступник глави ОП Кирило Тимошенко повідомив, що Федоров зараз у безпеці.

"Друзі, гарні новини із Запоріжжя! Тільки що успішно завершилася спецоперація зі звільнення з полону мера Мелітополя Івана Федорова. Ваня в безпеці, тільки що разом із президентом і керівником Офісу президента поспілкувалися з ним", – розповів Тимошенко.

Він наголосив, що Федоров невдовзі повернеться "до виконання обов'язків мера українського Мелітополя".

Згодом Тимошенко опублікував відео розмови президента Володимира Зеленського з Федоровим. На записі мер Мелітополя просить день-два на відновлення й висловлює готовність після цього повернутися до роботи, "щоб день перемоги наш настав значно скоріше, Мелітополь повернувся під український прапор, який ці п...дараси зняли". 

Контекст:

Наприкінці лютого російські окупаційні війська після боїв зі Збройними силами зайшли до 150-тисячного Мелітополя. У місті неодноразово вже після входження російських військ проводили масові проукраїнські мітинги. Незважаючи на стрілянину, яку відкривали окупанти, городяни кричали в їхній бік: "На х...й додому!".

4 березня Федоров розповів "Настоящему времени", що місто на межі гуманітарної катастрофи – у ньому проблеми з харчовими продуктами, закінчуються медикаменти.

11 березня група окупантів викрала Федорова з міського кризового центру. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що під час викрадення йому наділи пластиковий мішок на голову.

12 березня жителі Мелітополя вийшли на акцію протесту з вимогою відпустити мера. Під час мітингу було захоплено місцеву активістку Ольгу Гайсумову.

Президент Володимир Зеленський порівняв окупантів із терористичним угрупованням ІДІЛ та закликав відпустити Федорова. За його інформацією, Федорова катують, щоб він на відео заявив про підтримку окупантів.

12 березня в тимчасово окупованому Мелітополі місцева депутатка міськради Галина Данильченко оголосила себе "в.о. мера" й закликала жителів не чинити опору.