Меркель оголосила про підготовку нової зустрічі в нормандському форматі

Меркель уважає, що на зустрічі слід обговорити розміщення миротворчої місії на Донбасі
Фото: kremlin.ru

Зустріч лідерів країн нормандського формату має бути підготовано так, щоб вона дала результат, зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Міністерства закордонних справ Німеччини і Росії розпочали підготовку нової зустрічі лідерів країн нормандського формату. Про це сьогодні в російському Сочі на спільній прес-конференції з президентом РФ Володимиром Путіним повідомила канцлер ФРН Ангела Меркель, інформує ТАСС.

Основним питанням на такій зустрічі має стати розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі, уважає канцлер.

За словами Меркель, зустріч має бути підготовлено так, щоб вона дала результати.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Переговори про врегулювання конфлікту проходять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини і Росії.

Останні переговори лідерів "Нормандської четвірки" відбулися 24 липня 2017 року. За їхніми підсумками Меркель і президент Франції Еммануель Макрон випустили спільну заяву, у якій зазначили, що порушення режиму припинення вогню на Донбасі має припинитися негайно.

Зустріч глав МЗС "Нормандської четвірки" 16 лютого 2018 року не відбулася через те, що в ній не змогли узяти участь міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель і міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

10 травня в Аахені пройшла зустріч президента України Петра Порошенка з Меркель і Макроном. Канцлер Німеччини наголосила, що мова не йде про нормандський формат, оскільки російський президент у переговорах участі не брав. Як заявив Порошенко за підсумками зустрічі, наступні переговори в нормандському форматі можуть відбутися в Парижі.