Жителі Бердянська знову вийшли на проукраїнський мітинг. Зеленський назвав їх хоробрими людьми

Жителі Бердянська пронесли містом великий український прапор
Фото: irish_petrish / Instagram
У Бердянську Запорізької області, який опинився під контролем російських окупантів, тривають проукраїнські мітинги. Останній відбувся 16 березня, фото та відео з нього місцеві жителі викладають у соцмережах.

Судячи з відео, яке опублікував Facebook-паблік "Бэрд Бердянский", жителі пронесли містом великий жовто-синій прапор України.

Вони скандували "Бердянськ – це Україна", "Україна понад усе", "Слава нації! Смерть ворогам", "Хто ми? Українці" тощо. Багато учасників мітингу були з українською національною символікою.

Окрім того, мітингувальники співали на мітингу пісню Софії Ротару "Одна калина".

Після акції, яка відбулася у місті 15 березня, озброєні російські військовослужбовці викрали активіста Віталія Шевченка, повідомила у Telegram омбудсменка Людмила Денісова. За її інформацією, у місті було затримано ще кількох активістів.

"Незважаючи на арешти, мітинг сьогодні відбувся, але озброєних окупантів під час мітингів дедалі більше", – написали автори пабліка "Бэрд Бердянский".

Ще кілька фото та відео з учорашньої акції.

Акцію у Бердянську у своєму вечірньому відеозверненні за 16 березня, опублікованому на сторінці Офісу президента у Facebook, згадав президент України Володимир Зеленський.

"У Бердянську знову відбулася акція протесту. Протесту проти окупантів із Російської Федерації. Тисячі хоробрих мирних людей вийшли проти озброєних російських військових. І сказали їм усе, на що вони заслуговують. Це дуже важливо. Знаю, складно. Але важливо і те, що вони почули від людей, у тому числі і російською мовою, чітке та однозначне: "Окупанти, ідіть додому", – сказав президент.

Контекст:

Сьогодні 22-й день війни Росії проти України. За цей час окупантам вдалося зайняти кілька населених пунктів у Херсонській (зокрема обласний центр), Запорізькій, Сумській та Київській областях.

На території України окупанти навмисне скоюють військові злочини, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба. Вони обстрілюють житлові квартали, школи та лікарні.

У захоплених окупантами населених пунктах регулярно відбуваються проукраїнські мітинги, зокрема у Бердянську, населення якого становить понад 100 тис. осіб.

За даними місцевих ЗМІ, на захоплених територіях російські окупанти вдаються до репресій: викрадають політиків та активістів, тиснуть на журналістів.