"Метінвест" звернувся до НАЗК із проханням ввести санкції проти громадян РФ, які незаконно викрадали металопродукцію

Окупанти самі повідомляли про відправлення украденого в Україні металу
Скріншот: Пушилин Д.В. / Telegram
Металургійний завод "Азовсталь", який належить групі "Метінвест", звернувся до Національного агентства з питань запобігання корупції з проханням ввести санкції щодо низки російських компаній і їхніх власників, котрі викрадали металопродукцію, вироблену заводом у Маріуполі. Про це йдеться в офіційному листі "Азовсталі" до НАЗК, який є у розпорядженні редакції.

"Просимо ініціювати введення персональних обмежувальних заходів (санкцій) щодо осіб, які незаконно захоплюють і перепродають майно українських підприємств на тимчасово окупованій території, чим становлять пряму загрозу для сталого економічного розвитку України", – ідеться в листі.

Після початку війни РФ проти України в Маріуполі залишилося 89 557 тонн металопродукції Азовсталі, із них 81 957 тонн – на території морського порту. Цю продукцію було призначено для європейських підприємств. Її необхідно було завантажувати на судна, які перебували в порту, проте її не вивезли через війну, зазначають на заводі. Але із травня до вересня 2022 року в порт Маріуполя зайшли російські кораблі, на які було завантажено металопродукцію та вугілля, що належать "Азовсталі". Тому "Азовсталь" звернулася до НАЗК із проханням ввести санкції проти компаній і їхніх власників.

"Повідомляємо, що наше підприємство не передавало металургійну продукцію та вугілля (право власності на нього) до представників терористичних угруповань або країни-агресора. Окрім того, наше підприємство не співпрацювало з російськими резидентами, а також не надавало їм указівок і повноважень на навантаження, вивантаження, вивезення і продаж металопродукції, вугілля. Вказане свідчить про те, що належна нашому підприємству продукція була викрадена", – наголосили в "Азовсталі".

Крадіжка майна українських підприємств загрожує національним інтересам, безпеці й економіці України, порушує право власності фізичних і юридичних осіб України та створює перешкоди сталому економічному розвитку країни, наголошують у листі.

"З урахуванням викладеного, просимо включити до списку осіб, які відповідають критеріям санкцій: УК "Ріка-Море" і його власника/контролера Арустамова Геннадія Артуровича, ТОВ "Крамбол Плюс", його керівника й усіх учасників як кінцевих бенефіціарних власників, які мають ефективний контроль (більше 25%) над підприємством, ТОВ "Лесстройсторг", його учасника та генерального директора, групу компаній "ТалТЭК", керівників компаній і засновників / учасників (кінцевих бенефіціарних власників) компаній", – закликали в "Азовсталі".

Факти викрадення металопродукції чітко підтверджують відповідні публікації в пресі, дані відкритих джерел, рухи морського транспорту, супутникові знімки, зазначили в компанії.

Серед санкцій, до яких закликають на підприємстві, – блокування активів, повне припинення торгових операцій, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, повна заборона на заходження іноземних невійськових суден і військових кораблів у територіальне море України, її внутрішні води й порти тощо.

Контекст:

31 травня 2022 року окупанти "ДНР" відзвітували про відправлення до РФ із Маріуполя першого судна з украденим українським металом. 4 червня в порт Маріуполя зайшло друге судно РФ для вивезення продукції. 9 червня російські ЗМІ повідомили, що воно прибуло в Ростов-на-Дону. У "Метінвесті" поінформували, що на той момент було відомо вже щонайменше про три судна з вкраденим Росією металом.

Основний обсяг металу в порту окупованого Маріуполя належить групі "Метінвест". "Азовсталь" і ММК імені Ілліча, які входять у групу, 7 червня звернулися до Офісу генпрокурора із проханням відкрити кримінальні провадження за фактами крадіжки росіянами металу.

У 2022 році тодішній генеральний директор "Азовсталі" Енвер Цкітішвілі запевнив, що "Метінвест" може відстежувати цю продукцію, тому всі, хто причетний до крадіжок, відповідатимуть.

Окрім того, "Азовсталь" подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії з вимогою притягнути країну-агресора до відповідальності за шкоду майну і власності компанії з 24 лютого 2022 року.