"Ми мусимо захистити Одесу". Зеленський із Сунаком обговорили телефоном посилення ППО та продовження "зернового коридору"

Президент розповів британському прем'єру про останні атаки РФ на південь країни
Фото: president.gov.ua

Україна потребує термінового посилення протиповітряної оборони для захисту людей, історичної спадщини і продовження Чорноморської зернової ініціативи. Про це президент України Володимир Зеленський сказав 25 липня в телефонній розмові з прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком, повідомляє Офіс глави держави.

Президент описав главі британського уряду щоденні спроби країни-агресора Росії атаками з повітря зруйнувати історичний центр Одеси й портову інфраструктуру.

"Ми мусимо захистити Одесу", – сказав Зеленський Сунаку.

Вони обговорили оборонну співпрацю й військову допомогу, перебіг наступальних операцій сил оборони України й актуальні потреби на полі бою.

Також політики зазначили, що до ухваленої на саміті НАТО у Вільнюсі "Групою семи" спільної декларації про підтримку України приєднуються нові країни.

Контекст:

Росія протягом останнього тижня майже щодня атакує Одесу й Одеську область ракетами та дронами-камікадзе. У ніч на 23 липня стався наймасштабніший обстріл Одеси. За останніми даними МВС, загинула одна і постраждало 22 особи, з них четверо дітей. Пошкоджено понад 40 будівель, зокрема 25 пам'яток архітектури.

Коментуючи ракетний удар по Одесі, у міноборони РФ заявили, що в місті нібито готували "теракти" проти Росії.

В оперативному командуванні ЗСУ "Південь" вважають дії окупантів шантажем, пов'язаним із відмовою РФ продовжувати "зернову угоду" до виконання її умов.