"Ми не дозволимо паплюжити наших захисників". Резніков відреагував на звіт Amnesty International зі звинуваченнями на адресу ЗСУ

Резніков: Будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду та діям Росії як держави-терориста це збочення
Фото: ЕРА
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у своєму новому звіті про війну Росії проти України зробила спробу поставити під сумнів право українського народу чинити спротив геноциду, який здійснює Росія.

Про це 4 серпня у Facebook заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Єдина причина, чому сотні тисяч наших громадян ще живі, хоча вже могли б загинути, і що мільйони мають дім, хоча могли його втратити, – це самовіддані героїчні дії сил оборони України. Це доводять факти просто звірячого поводження російських окупантів", – написав міністр.

Резніков навів приклади звірств росіян. Він наголосив, що в Україні окупанти:

  • вже застосували проти мирного населення всі типи зброї, окрім ядерної;
  • скоюють масові вбивства військовополонених;
  • масово ґвалтують жінок і дітей, калічать, грабують, знищують усе живе;
  • скоюють злочин геноциду проти українського народу.

"Будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду, захищати свої родини й домівки, захищати свої життя і життя своїх дітей, опиратися діям Росії як держави-терориста – це збочення, в які б правові конструкції його не маскували. Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію та український самозахист, як це зроблено у матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності та спосіб знищити свій авторитет", – продовжив Резніков.

Він заявив, що Україна як правова держава всебічно аналізує і дає оцінку, зокрема юридичну, подіям на війні, як того вимагають зобов'язання держави.

"Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших захисників. Це я як юрист говорю", – додав очільник Міноборони.

Контекст:

4 серпня Amnesty International заявила, що ЗСУ наражали на ризик цивільне населення, "створюючи бази і використовуючи системи озброєнь у населених житлових районах, зокрема у школах і лікарнях".

Український офіс Amnesty International опублікував на своєму сайті "офіційну позицію щодо фіксації порушень міжнародного гуманітарного права", з якої незрозуміло, яку саме позицію щодо цього звіту займає офіс. Суті наведених у доповіді тверджень в українському офісі ніяк не прокоментували, але заявили, що "фіксуванням фактів і підготовкою матеріалів займається окрема команда департаменту реагування на кризи Amnesty International".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звинуватив у необ'єктивності організацію і сказав, що обурений доповіддю. "У вас усі в чомусь трохи винні. Займіться повідомленням правди – системної, масштабної правди про те, чим є сьогоднішня Росія. Зробіть це хоча б в ім'я цивільних жертв, громадян України, яких накрило російськими снарядами на зупинці громадського транспорту в місті Торецьк Донецької області сьогодні", звернувся він до Amnesty International.