"Ми прийшли по-хамськи, обісралися і відійшли". Пригожин заявив, що РФ провалила демілітаризацію України і українська армія стала однією з найсильніших у світі

Пригожин: Якось у нас усе не складається
Скріншот: Пресс-служба Пригожина / Telegram
Євген Пригожин, власник ПВК "Вагнер", яку у світі визнали злочинною організацією, в інтерв'ю пропагандисту Костянтинові Долгову, котре вийшло 23 травня, визнав, що країна-агресор не досягла цілей війни, які сама декларувала.

"Ми прийшли по-хамськи, пройшлися чобітьми по всій території в пошуках нацистів. Поки шукали нацистів, наковбасили всіх, кого можемо, потім підійшли до Києва, потім – російською мовою називаю! – обісралися і відійшли. Далі – до Херсона. Обгадилися, відійшли. Після цього (чи до цього вже?) Ізюм, Червоний Лиман. І якось у нас усе не складається", – сказав Пригожин.

Він зазначив, що РФ розпочинала війну задля демілітаризації та денацифікації, провалено обидва завдання.

"Денацифікація України, про яку ми говорили… Ми зробили Україну нацією, яка відома всім у всьому світі. Це як греки за часів процвітання Греції, як римляни за часів… Легітимізували Україну. Україна стала країною, яку знають абсолютно скрізь", – заявив Пригожин.

Демілітаризацію України він назвав "болючим питанням".

На думку власника ПВК, якщо на початку широкомасштабної війни українська армія мала "умовних 500 танків", то тепер ця цифра вдесятеро вища.

"Якщо в них воювати вміло 20 тис. людей, то тепер уміє воювати 400 тис. осіб. Як же ми її демілітаризували? Виходить, що навпаки ми її хрін знає як мілітаризували", додав він.

Пригожин продовжив, що, зважаючи на досвід ПВК "Вагнер" (він назвав своїх найманців "найкращою армією світу"), він знає, "як воюють американці, французи, як воюють нікчемні війська ООН і як воюють африканські племена".

"І тепер, я можу це сказати з власного досвіду, [...] сьогодні українці це одна з найсильніших армій. Вони мають високий рівень організації, високий рівень підготовки, високий рівень розвідки, вони мають різне озброєння і до того ж вони працюють на будь-яких системах натовських, радянських, на чому завгодно однаково вдало. І абсолютно філософськи ставляться до того, яких втрат зазнають. У них усе задля досягнення верховної мети, як у Велику Вітчизняну війну, але технологічніше", додав власник ПВК.

Контекст:

У ЗМІ Пригожина називають "кухарем" президента РФ Володимира Путіна, оскільки його компанії обслуговували фуршети найвищих посадовців РФ. Він є засновником ПВК "Вагнер", що бізнесмен визнав офіційно у вересні 2022 року. Після початку широкомасштабної війни Пригожин особисто займався вербуванням ув'язнених у російських тюрмах для участі в бойових діях.

Пригожин неодноразово публічно критикував російську армію та генералів. У лютому 2023 року Пригожин звинуватив міністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника Генштабу Валерія Герасимова у свідомому знищенні ПВК "Вагнер", прирівнявши їхні дії до "зради батьківщини". Снарядний голод у найманців у Бахмуті швидко закінчився, і на початку квітня артилерійські й авіаудари ворога на цьому напрямку стали удвічі сильнішими, зазначали українські військові.

У травні засновник ПВК "Вагнер" знову почав робити конфронтаційні заяви. 5 травня Пригожин записав звернення, у якому заявив, що вагнерівці передадуть свої позиції під Бахмутом підрозділам міноборони РФ 10 травня, оскільки їм бракує снарядів. На іншому відео він на тлі вбитих найманців із використанням нецензурних висловів звернувся до Шойгу і Герасимова з вимогою дати його найманцям боєприпаси. 7 травня він сказав, що міноборони РФ пообіцяло видати вагнерівцям озброєння та боєприпаси для продовження бойових дій.

Команда Шойгу і Герасимова, за інформацією української розвідки, робить "усе, щоб фізично стерти" підрозділ Пригожина, а в самій Росії багато сил, які хочуть усунути власника ПВК.

На думку начальника ГУР МО Кирила Буданова, заяви Пригожина не варто розглядати як інформаційно-психологічну операцію. "Найстрашніше що те, що каже Пригожин, – у більшості це правда. Є якісь речі, які не те, щоб неправдиві, вони двояко сприймаються. Їх можна двояко побачити. Але відсотків 80 із того, що він каже, це чиста правда", розповідав Буданов у травні.