"Ми зустрінемо вас із розкритими обіймами та відкритим серцем". Експрезидент Монголії закликав бурятів тікати від мобілізації до його країни

Елбегдорж закликав росіян не стріляти в українців, "у своїх сестер і братів"
Фото: EPA (архів)
Колишній президент Монголії Цахіагійн Елбегдорж закликав бурятів і калмиків не воювати в Україні та тікати від мобілізації до Монголії. Його звернення опубліковано 23 вересня в YouTube та на сайті Всесвітньої монгольської організації.

У відео політик звертається до президента РФ Володимира Путіна, президента України Володимира Зеленського, російських солдатів і росіян, які тікають із РФ, щоб їх не мобілізували.

Зокрема, він закликає Путіна зупинити війну, припинити "свої безглузді вбивства та руйнування".

Значну частину послання звернено до "тих, хто тікає з Росії". Елбегдорж упевнений, що світ зустріне їх "із розкритими обіймами та серцями", і ті, хто сьогодні тікають від жорстокості та смерті, завтра почнуть "звільняти свою країну від диктатури".

"Я знаю, що від початку цієї кровопролитної війни найбільше постраждали національні меншини, які проживають у Росії. Багато страждали бурятські монголи, тувинські монголи, калмицькі монголи. Їх використовували як гарматне м'ясо. Сотні з них поранено. Тисячі з них було вбито. Ми, монголи, також зустрінемо вас із розкритими обіймами та серцями", заявив політик.

Тих росіян, які "вимушені вести путінську війну в Україні", Елбегдорж закликав не вбивати українців.

"Не стріляйте у своїх сестер і братів, дітей і старих. Не вбивайте цю країну. Не вбивайте їхню свободу. Україна має повне право на існування", – сказав він.

Монгольський політик додав, що найкраща частина світу зараз на боці України, і подякував українцям та Зеленському за сміливість та лідерство.

"Ви надихаєте весь світ, якщо переможете ви, переможуть усі люди. Слава героям", – заявив він.

На відео на грудях у експрезидента – стрічка в кольорах українського прапора.

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Військові походженням із Бурятії в складі військ РФ брали участь у захопленні населених пунктів Київської області, де після деокупації виявили тіла вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками.

13 травня Український інститут майбутнього опублікував аналітичний матеріал, у якому на основі статистичних даних РФ зробив висновок, що під час війни в Україні росіян із Бурятії вбивають у 420 разів більше, ніж москвичів. Видання "Люди Байкала" наприкінці квітня писало, що похорон загиблих в Україні військових у Бурятії відбувається майже щодня.

21 вересня президент РФ Володимир Путін підписав указ про проведення часткової мобілізації в Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Повістки почали масово вручати того ж дня.

20 вересня, коли звернення Путіна тільки анонсували, у російському сегменті Google зросла кількість запитів про те, як виїхати з РФ або дістати відтермінування від армії, а наступного дня, уже після оголошення Путіним про мобілізацію, у кілька разів зросли ціни на авіаквитки з РФ.

На кордоні РФ із Фінляндією утворилися кілометрові затори, на російсько-монгольському кордоні також величезні черги.