Міністерка економіки України обговорила із президентом Німеччини формулу миру Зеленського

Свириденко і Штайнмаєр провели зустріч у Бразилії
Фото: me.gov.ua
Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко на зустрічі із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром обговорила формулу миру, запропоновану президентом України Володимиром Зеленським. Про це 3 січня повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Зустріч відбулася у столиці Бразилії. Українська й німецька делегації прибули у Бразилію на церемонію інавгурації президента Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сілви.

"Жодна країна й жоден народ не прагне сьогодні так миру, як його прагне Україна й український народ. Але це має бути мир на українських умовах. Справедливий мир. Цю формулу запропонував президент України Володимир Зеленський. І ми переконані, що спільними зусиллями всіх вільних демократичних країн світу вона не просто може, а має бути реалізована", – заявила Свириденко.

Міністерка економіки наголосила, що Україна цінує допомогу, яку Німеччина надала за "ці важкі місяці" повномасштабного вторгнення Росії.

"Ми переконані, що Німеччина здатна взяти на себе роль лідера в консолідації європейських країн навколо формули миру Володимира Зеленського", – додала вона.

Зі свого боку Штайнмаєр запевнив міністерку економіки України "в подальшій беззастережній підтримці". Німеччина робитиме все від неї залежне для досягнення миру і стабільності в Європі, ідеться в повідомленні.

Цієї зими Україна готує спеціальний "саміт заради миру", заявляв Зеленський.

"Українська формула миру – це 10 чітких пунктів, які здатні створити нову архітектуру безпеки – глобально важливу. Те, що поверне свободу всій нашій українській землі, всім нашим людям. І те, що буде слугувати гарантіями свободи й безпеки іншим народам. Причому не якщо, а коли спрацює для українців", – зазначав він.

Контекст:

15 листопада на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, до якої входить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Це зараз одне із ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули миру", – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій та правозахисних інституцій.