Міністерка оборони ФРН сказала, що НАТО не створюватиме безпольотної зони над Україною. Подоляк звинуватив її у "заохоченні РФ" до масових убивств

Подоляк – Ламбрехт: Не хочете називати війну війною і боїтеся Путіна, то хоч не робіть провокаційних заяв
Фото: president.gov.ua
Заяви європейських політиків про те, що НАТО не буде стороною конфлікту у війні Росії проти України і не створюватиме над Україною безпольотної зони, заохочують РФ до агресії. Про це радник глави Офісу президента Михайло Подоляк написав у Twitter 19 березня.

"Міністр [оборони Німеччини] Ламбрехт знову сказала, що НАТО не втрутиться в конфлікт і не створить безпольотну зону над Україною. Убивчо. Кожна така заява європейських політиків заохочує РФ до масових убивств в Україні. Не хочете називати війну війною і боїтеся [президента РФ Володимира ] Путіна, то хоч не робіть провокаційних заяв", заявив він.

Ламбрехт в інтерв'ю Süddeutsche Zeitung, яке вийшло 18 березня, відкинула можливість створення безпольотної зони над Україною, оскільки це загрожує "непередбачуваними наслідками". НАТО "не буде стороною, яка воює", наголосила вона.

Напередодні на пресконференції з генеральним секретарем НАТО Ламбрехт говорила, що Німеччина підтримує і підтримуватиме Україну у війні, розв'язаній РФ.

"Але ми необов'язково говоритимемо про це докладно публічно, тому що ми хочемо переконатися, що те, що ми постачаємо, прибуває туди, де це необхідно, де це так терміново потрібно, і ми хочемо переконатися, що ті, хто постачає обладнання, не стануть мішенню. Ми хочемо надати їм найвищий рівень безпеки, який тільки можливий у такій ситуації, тому Україна може розраховувати на те, що ми й надалі будемо добрим партнером, коли йдеться про обладнання та підтримку, але також і щодо гуманітарної допомоги, у плані допомоги тим людям, які змушені були покинути свої будинки", наголошувала вона.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ, яке почалося 24 лютого, Україна просить НАТО закрити небо над країною, встановивши безпольотну зону.

Під безпольотною зоною мають на увазі заборону перебування авіації над будь-якою територією. Сторона, яка вводить такий режим, окреслює його межі та починає відстежувати дотримання. Літаки, які хочуть увійти в повітряний простір, де встановлено безпольотну зону, мають просити дозвіл на вхід у сторони, що її встановила. Усі літаки без такого дозволу в зоні дії режиму за замовчуванням вважають порушниками і знищують.

Президент Володимир Зеленський закликав Захід створити безпольотну зону над Україною або, як альтернативу, якнайшвидше надати винищувачі, щоб захистити жителів України. Прохання про створення безпольотної зони НАТО відхилив 4 березня, оскільки Альянс "не є частиною конфлікту" з Росією.

5 березня президент Росії Володимир Путін пригрозив, що розглядатиме держави, які вирішать закрити небо над Україною як "учасників воєнного конфлікту".

Парламенти Литви, Латвії та Естонії 14–17 березня ухвалили заяви, в яких виступили із закликом створити безпольотну зону над Україною.

16 березня генсек НАТО Єнс Столтенберг повторив, що країни – члени Альянсу , як і раніше, не мають наміру це робити. "Ми бачимо руйнування, ми бачимо людські страждання в Україні, але може стати ще гірше, якщо НАТО вживе дій, які фактично перетворять це на повноцінну війну між НАТО і Росією", – вважає Столтенберг.