Міністри країн ЄС сьогодні обговорять постачання боєприпасів в Україну – Боррель

Боррель: У нас є мета – забезпечити Україну боєприпасами
Фото: EPA

Міністри закордонних справ і міністри оборони країн ЄС обговорять постачання боєприпасів в Україну. Про це повідомив високий представник ЄС із питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель перед засіданням Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі 20 березня. Заяву Борреля опублікувала пресслужба Ради ЄС.

Боррель розповів, що першу частину зустрічі буде присвячено ситуації в Україні, під час якої виступить глава МЗС України Дмитро Кулеба. Потім глави дипломатичних і оборонних відомств обговорюватимуть подальшу підтримку України з боку ЄС.

"Я сподіваюся, що вони фіналізують угоду про надання боєприпасів Україні. Є пропозиція, до якої входять три напрями, на загальну суму 2 млрд. Я сподіваюся, міністри зможуть досягти домовленості, інакше нам буде важко продовжувати постачання озброєння Україні", сказав Боррель.

Він повідомив, що Україні потрібні боєприпаси калібрів 155 мм, 152 мм і 102 мм.

"У нас є мета – забезпечити Україну боєприпасами якнайшвидше і в більшій кількості за найменшу ціну", додав Боррель.

Контекст:

За даними ЗМІ, українські військові протягом доби використовують річний запас артснарядів невеликої країни Європи.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив 13 лютого, що ЗСУ у війні проти РФ використовують "у рази" більше боєприпасів, ніж передають їхні західні партнери. "Війна в Україні поглинає величезну кількість боєприпасів і виснажує запаси союзників. Нинішній рівень витрат боєприпасів Україною в рази перевищує рівень нашого виробництва", – зазначив генсек Альянсу.