Міжнародний центр з розслідування злочину агресії РФ проти України працюватиме у Гаазі – Єврокомісія

Глава Єврокомісії: РФ має відповісти у судах за свої жахливі злочини
Фото: president.gov.ua
У Гаазі працюватиме міжнародний центр із розслідування злочину агресії РФ проти України. Про це президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила 2 лютого на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, відео оприлюднили в YouTube.

"РФ має відповісти у судах за свої жахливі злочини. Прокурори від України та ЄС вже працюють разом. Ми збираємо докази. І перший етап, про який я рада оголосити: міжнародний центр з розслідування злочину агресії в Україні створять у Гаазі", повідомила вона.

Глава Єврокомісії уточнила, що цей центр координуватиме збирання доказів, там працюватиме Об'єднана слідча група (Joint Investigation Team) за підтримки європейського агентства Євроюст.

"Ми запускаємо цю роботу дуже швидко, з Євроюстом, з Україною, з партнерами з JIT, з Нідерландами. Злочинець має відповісти за свої злочини", – наголосила вона.

JIT також розслідувала катастрофу рейсу МН17.

Контекст:

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд та інші такі інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

В основу майбутнього спецтрибуналу Україна запропонувала покласти п'ять параметрів і зокрема визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії вже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ, а також окремі країни (наприклад, Франція, Німеччина і Латвія).

У резолюції Європарламенту ідеться, що до відповідальності за злочин агресії проти України мають притягнути не лише військове і політичне керівництво Росії, зокрема президента РФ Володимира Путіна, а й керівництво Білорусі, яка підтримує агресію проти України.

У резолюції ПАРЄ йдеться, що трибунал має працювати в Гаазі, щоб забезпечити взаємодоповнюваність і співпрацю з Міжнародним кримінальним судом та іншими міжнародними судами й установами.

ПАРЄ закликала держави-члени та Раду Європи підтримати і надати конкретну експертну та технічну допомогу у створенні тимчасової міжнародної прокуратури для розслідування злочину агресії до початку роботи трибуналу.