Моравецький: Україна воює в інтересах НАТО й заслужила швидкий шлях до Альянсу

Моравецький закликав західноєвропейські країни бути більш прихильними до України
Фото: ЕРА

Відбиттям російської агресії Україна заслужила право на швидкий вступ у НАТО. Про це в опублікованому 4 червня інтерв'ю РАР заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Навіть якщо Україна сьогодні не є частиною НАТО, то воює вона в його інтересах – у тому сенсі, що захищає від жорстокої російської сили, яка загрожувала б багатьом країнам НАТО… Я вважаю, Україна заслуговує на те, щоб їй запропонували дуже швидкий шлях у НАТО", – сказав Моравецький.

Польський прем'єр також закликав західноєвропейські країни бути більш прихильними до України.

Контекст:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 листопада 2022 року заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна "має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу". "Зрозуміло, що ми не можемо вступити в НАТО, поки триває війна. Але усунути безпекову невизначеність можна і треба зараз – це політичне рішення", – зазначив президент України 4 травня 2023 року.

11–12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Український президент приєднається до делегацій 40 країн – членів і партнерів Альянсу. 1 червня на саміті Європейської політичної спільноти в Молдові Зеленський заявив, що Україні 2023 року потрібні "чіткі" запрошення до НАТО та ЄС, а також гарантії безпеки на шляху до Альянсу.