На міжнародний прогноз про закрите небо до 2029 року "Украерорух" відповів, що польоти розпочнуть одразу після війни

Україна повноцінно готується до відновлення польотів, заявили в "Украерорусі"
Фото: uksatse.ua
Український повітряний простір відкриють одразу після завершення воєнних дій і перемоги Збройних сил України. Про це 11 квітня повідомило Державне підприємство обслуговування повітряного руху ("Украерорух").

Напередодні Європейська організація з безпеки аеронавігації опублікувала прогноз, за яким обмеження для цивільної авіації в Україні, Молдові, Білорусі й Росії, імовірно, діятимуть до 2029 року.

"Жодного повернення до "нормальних" маршрутів (як до закриття повітряного простору України й Росії) до кінця семирічного горизонту не очікують", – зазначали у прогнозі.

У ДП "Украерорух" наголосили, що Євроконтроль оновлює свої прогнози двічі на рік й керується під час їхнього складання лише наявними фактами, а не аналізом факторів впливу на майбутнє.

"Євроконтроль не генерує й не використовує воєнні прогнози/аналітику/припущення для створення своїх прогнозів. Указані розрахунки також не містять інших факторів невизначеності, як, зокрема: непрогнозовану економічну турбулентність, ескалацію геополітичної напруженості, інші непередбачувані події, які можуть мати негативний вплив на розвиток авіації", – ідеться в заяві ДП.

Після появи нових об'єктивних чинників, як-от завершення війни й переформатування мережі маршрутів, прогноз Євроконтролю оновлять із використанням нових даних, вважають в "Украерорусі".

"Незважаючи на обставини форс-мажору, викликані військовою агресією Російської Федерації, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі", – йдеться в заяві.

Контекст:

24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення, Україна закрила повітряний простір для цивільної авіації.