На нових знімках Google Maps влада Маріуполя виявила нові ділянки масових поховань

У Маріуполі з'явилися нові великі ділянки поховань
Фото: EPA
Оновлені супутникові знімки Google Maps свідчать про появу нових масових поховань в окупованому росіянами Маріуполі Донецької області. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко 26 квітня в Telegram.

"Тепер можете побачити місто після російських обстрілів. Розбомблений драматичний театр ще до розбору завалів і з написом "Діти". Маріуполь у ранах перед демонтажем. Судячи з історії руйнувань, фото із супутника зроблено в різні дати після середини березня 2022 року", – написав він.

За словами Андрющенка, міська влада вивчила нові мапи кладовищ Маріуполя і виявила нові ділянки масових поховань на Новотроїцькому (Лівобережному) кладовищі.

"Сектори за розміром візуально більші за братські могили в селі Виноградне або селі Мангуш. Повертаючись в історію окупації, Новотроїцьке кладовище було достатньо довгий час (приблизно до середини липня) зачинене й під контролем окупантів. Кого поховано й у який період, на зараз невідомо", – зазначив Андрющенко.

За його словами, усю правду про те, що відбувається в Маріуполі, встановлять до кінця тільки після його деокупації.

"Тому не знижуємо активності моніторингу й отримання інформації про злочини Росії в Маріуполі ані на хвилину", – зазначив він.

Контекст:

Маріуполь російські війська оточили в перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке почалося 24 лютого 2022 року. З початку березня він був у блокаді, із другої половини травня місто – у повній окупації.

У Маріуполі на початку серпня залишалося приблизно 130 тис. осіб. До повномасштабного вторгнення в місті проживало 530 тис. людей. За різними оцінками, під час боїв за місто загинуло від 20 тис. до 25 тис. мирних жителів, точних даних немає.

22 грудня 2022 року повідомляли, що на той час біля Маріуполя з березня з'явилося понад 10 тис. нових могил.