Оперативне командування "Південь" повідомило, що на російському буксирі "Василий Бех" уражено 70% екіпажу. Відео ракетного удару

Буксир Чорноморського флоту РФ "Василий Бех" ЗСУ уразили ракетним ударом 17 червня, втрати РФ – 70% екіпажу
Фото: fleetphoto.ru

За попередніми даними, унаслідок ракетного удару ЗСУ по російському буксиру "Василий Бех" у Чорному морі уражено 70% екіпажу, доля решти невідома. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь", коментар якого 17 червня публікує Telegram-канал "Одесса. Официально".

"Незважаючи на оздоблення зенітно-ракетним комплексом "Тор", буксир перетворено на плавуче вогнище. Ворожі кораблі намагаються проводити пошуково-рятувальну операцію", – ідеться у повідомленні.

За даними видання "Думская.net", ракетного удару по буксиру ЧМФ РФ "Василий Бех" було завдано 17 червня о 3.55. Наразі триває рятувальна операція.

Екіпаж судна – 33 особи, 23 з них поранено, десять зникли безвісти, уточнює видання. За даними "Думской", окупантів, які вижили, з борту буксира зняли патрульні катери типу "Раптор" і десантний корабель "Серна", які перевезли їх на острів Зміїний.

Про удар по буксиру, який віз на острів Зміїний окупантів та озброєння, повідомив 17 червня пресцентр ВМС ЗСУ. "Василий Бех" збудували на астраханському судноремонтному заводі, його прийняли до складу Чорноморського флоту РФ 2017 року.  

Контекст:

Острів Зміїний у Чорному морі тимчасово захопили російські окупанти. Він має стратегічне значення як для України, так і для окупантів, пояснював начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

Українські військовослужбовці кілька разів повідомляли про знищення військової техніки окупантів на острові та поряд із ним, зокрема зенітно-ракетного комплексу "Стріла-10" та машини зв'язку, катерів типу "Раптор" і "Серна", а також вертольота.

12 травня біля острова зазнало пошкодження судно тилового забезпечення "Всеволод Бобров" – одне з найновіших у Чорноморському флоті РФ.

6 червня міноборони Великобританії з посиланням на дані британської розвідки повідомило, що після втрати флагмана ЧМФ РФ крейсера "Москва" Росія перекинула на український острів Зміїний у Чорному морі засоби протиповітряної оборони.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на ранок 17 червня з початку повномасштабного вторгнення РФ українські захисники знищили 13 кораблів і катерів окупантів (без урахування "Василия Беха").