"На цьому крапка". Зеленський відкинув імовірність просування ЗСУ в Росію з метою "демілітаризації та депутінізації"

Зеленський відповів, що не підпише указу про введення українських військ у РФ для її "демілітаризації"

Скріншот: Офіс Президента України / Facebook
Україна у війні проти країни-агресора РФ не має наміру нічого забирати, але й не готова віддавати своє.

Про це 6 червня на зустрічі із журналістами заявив президент України Володимир Зеленський. Захід транслювали у Facebook ОПУ.

Представник ЗМІ, ставлячи запитання, зазначив, що у Кремлі "підгоряє" після рейдів російських добробатів у Бєлгородську область. Він запитав Зеленського, чи не відкидає він, що після виходу України на кордони 1991 року підпише указ про введення українських військ у РФ для "демілітаризації і, можливо, депутінізації".

"Ні, – сміючись, відповів президент. – Україна не воює з Російською Федерацією, не воює на території РФ. Україна воює виключно на своїй незалежній території та деокуповує виключно свої землі – і на цьому крапка".

Зеленський додав, що Україна не починала війну.

"Нам нічого зайвого не потрібно, ми не збираємося нічого ні в кого забирати, але й не готові віддавати своє. Тому і воюємо. А якби ми були готові віддавати своє, то не воювали б", – наголосив президент.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Контекст:

Навесні 2023 року "Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії" кілька разів проникали на територію РФ. 22–23 травня вони здійснили рейд у Бєлгородську область і закликали росіян приєднуватися до боротьби із чинним режимом. У легіоні розповіли, що вони хочуть створити  в Бєлгородській області демілітаризовану зону, звідки РФ не зможе обстрілювати Україну.

Як заявили в РДК, під час рейду добробати зайшли на 42 км углиб території РФ, але поки що не мають ресурсів, щоб повноцінно зайняти й утримувати територію. Також РДК та легіон повідомили, що захопили полонених і трофейну техніку. Втрати добробатів, за їхніми підрахунками, тоді становили двоє загиблих і приблизно 10 поранених.

У ніч на 1 червня неподалік кордону України та Росії, у місті Шебекіно Бєлгородської областіпочався бій. Російські Telegram-канали писали, що автомобільний пункт пропуску "Шебекіно" атакували за допомогою танків, а під час обстрілу один зі снарядів влучив у будівлю МВС. 3 червня добровольці закликали жителів Бєлгородської області через "хаотичний обстріл" регіону з боку ЗС РФ евакуюватися на територію України. В Офісі президента підтвердили, що Україна готова організувати гуманітарний коридор.

4 червня РДК та легіон заявили, що у Бєлгородській області взяли в полон російських військових. Вони пропонували їх видати губернатору регіону В’ячеславові Гладкову, але той відмовився їхати на зустріч і полонених вирішили передати Україні в обмінний фонд.

Україна до того, що відбувається в Бєлгородській області, не має стосунку, але "спостерігає із цікавістю", сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. Те, що відбувається в Бєлгородській області, – внутрішня справа РФ, додав секретар РНБО України Олексій Данілов. За інформацією військової розвідки України, в операції брали участь лише громадяни РФ.