НАТО затвердив комплексний пакет допомоги Україні – Столтенберг

Столтенберг: Україна може розраховувати на нас так довго, як це буде потрібно. Союзники й далі надаватимуть серйозну військову та фінансову допомогу
Фото: ЕРА
Країни – учасниці НАТО на саміті в Мадриді затвердили комплексний пакет допомоги Україні. Про це на брифінгу 29 червня заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, його цитує пресслужба Альянсу.

Столтенберг заявив, що лідерство та мужність президента України Володимира Зеленського, який сьогодні за допомогою відеозв'язку виступив на саміті, надихають лідерів НАТО.

"Я радий, що йому вдалося приєднатися до нашої сьогоднішньої зустрічі. Президент Зеленський дав чітко зрозуміти, що Україна розраховує на нашу постійну підтримку. І наше послання йому було так само зрозумілим. Україна може розраховувати на нас. І так довго, як це буде потрібно. Союзники й далі надаватимуть серйозну військову та фінансову допомогу. І сьогодні лідери домовилися посилити нашу підтримку, погодивши комплексний пакет допомоги для України", – сказав він.

За словами генерального секретаря НАТО, цей пакет передбачає:

  • захищені засоби зв'язку, паливо, медикаменти та бронежилети;
  • обладнання для протидії мінам, хімічним та біологічним загрозам;
  • сотні портативних систем захисту від безпілотників.

"У довгостроковій перспективі ми допоможемо Україні перейти від радянського обладнання до сучасного обладнання НАТО, посилити оперативну сумісність і ще більше зміцнити її інститути оборони та безпеки. Усе це свідчить про нашу відданість майбутньому України, і наша відданість непохитна, – додав генсек НАТО. – Сильна, незалежна Україна є життєво важливою для стабільності євроатлантичного простору".

Контекст:

Саміт НАТО проводять у Мадриді, заходи заплановано із 28-го до 30 червня. Це перший повноцінний саміт Альянсу від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зеленський узяв участь у зустрічі за допомогою відеозв'язку. Він закликав допомогти Україні закінчити війну із Росією перемогою на полі бою.

У комюніке, оприлюдненому 29 червня, країни НАТО заявили, що вважають Росію найсерйознішою і прямою загрозою безпеці НАТО та миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.