"Не чули ні сирен, ні вибухів". Спікер президента ПАР назвав дезінформацією повідомлення про ракетні удари РФ по Києву

Спікер Рамафоси заявив, що повідомлення про вибухи в Києві – "навмисна дезінформація"
Фото: Presidency | South Africa / Telegram
Африканська делегація нібито не чула 16 червня вибухів у Києві, коли Росія вкотре атакувала українську столицю. Про це прессекретар президента ПАР Вінсент Магвенья заявив у Twitter.

Телеведучий Олдрін Сампір у своєму Twitter процитував агентство Reuters, яке повідомляло про атаку по Києву в день приїзду африканської делегації.

Магвенья відповів йому в коментарях так: "Дивно, але ми не чули ні сирен, ні вибухів. Програма африканської мирної місії відбувається за планом".

У ще одному повідомленні у Twitter Магвенья зазначив, що члени делегації "бачили людей, які неквапливо йшли у своїх справах. Усе має нормальний вигляд, судячи з того, що ми спостерігали до цього моменту".

Пізніше повідомлення про вибухи в Києві Магвенья взагалі назвав дезінформацією, його цитує News24.

"Це був час, коли стався так званий вибух. Я зняв відео з готелю тут, у Києві. Дуже дивно, що ми не чули й не бачили вибуху. Очевидно, що тут поширюють навмисну дезінформацію. Люди й далі займаються своїми справами. Як ми й очікували, ця місія ніколи не була легкою, але деякі з перешкод дуже тривожні, а інші – відверто кумедні, як цей так званий вибух", – сказав він.

Тоді Магвенью запитали, чи оскаржує він повідомлення агентства Reuters, яке одним із перших повідомило, що під час візиту делегації звучала сирена й було чутно вибухи.

"Виходячи з мого власного досвіду й досвіду тих, із ким я подорожую, так, я оскаржую це. Подивіться відео, яким я поділився. Ми всі були здивовані, коли нас відвезли назад до готелю і ми проїжджали повз вулиці, де люди продовжували свій звичайний день. Це дуже дивно і в певному сенсі є навмисною дезінформацією", – заявив він.

Користувачі мережі обурилися через таку заяву спікера. Тим паче, що низка ЗМІ, зокрема Al Jazeera, повідомляла, що членам делегації довелося сховатися в укритті під час атаки.

"Як отоларингологиня я можу припустити, що у вас очевидно проблеми зі слухом. Це поширений симптом хвороби брехунів, нею можна заразитися через рублі", – написала Ірина Войчук.

"Шкода чути, що всі ви глухі! Це сумно. Але я можу запевнити вас, що сирени й вибухи були більше ніж досить гучними в нашому офісі за кілька кварталів від вас. Якщо вам потрібно, щоб хтось пояснив вам мовою жестів, дайте мені знати, я відправлю кого-небудь", – написав користувач із ніком Їne Back Їversen.

"Ви можете поговорити з [моєю] дівчиною та її інструктором з водіння, а також з усім постом патрульної поліції на північному заході Києва, які сьогодні вранці на власні очі бачили ракети, які летіли, й на власні вуха чули вибухи. Окрім того, ви можете перестати намагатися вдавати, що Україна тут лиходійка", – прокоментував журналіст Ілля Пономаренко.

"Африканська миротворча місія: заперечувати той факт, що Росія бомбить Україну", – відреагував автор акаунта A Single Cell Short.

Журналіст The Economist Олівер Керролл написав, що немає жодних розумних пояснень, чому прессекретар сказав саме це.

"Вибухи й сирени були дуже, дуже чутні із центру Києва", – додав він.

Контекст:

16 червня президент ПАР Сиріл Рамафоса й лідери інших африканських країн прибули в Україну. Агентство Reuters повідомляло, що вони можуть запропонувати Києву низку заходів для "зміцнення довіри" з країною-агресором Росією.

Під час візиту Рамафоса та інші глави африканських держав і урядів відвідали деокуповану у квітні минулого року Бучу під Києвом. 

У день візиту делегації приблизно об 11.00 росіяни атакували Київ. Сили ППО України знищили шість аеробалістичних ракет "Кинджал", шість крилатих ракет "Калібр" і два розвідувальні безпілотники окупантів, проінформували Повітряні сили ЗСУ. Після ракетної атаки окупантів в офісі президента ПАР заявили, що місія "триває добре й за планом".